Václav Krolmus: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Díla + 4 monograf
Addbot (diskuse | příspěvky)
m Bot: Odstranění 1 odkazů interwiki, které jsou nyní dostupné na Wikidatech (d:q4241584)
Řádek 62: Řádek 62:
[[Kategorie:Úmrtí 1861]]
[[Kategorie:Úmrtí 1861]]
[[Kategorie:Muži]]
[[Kategorie:Muži]]

[[ru:Крольмус, Вацлав]]

Verze z 12. 3. 2013, 12:34

Václav Krolmus (J. Mukařovský 1883)

Václav Krolmus (3. října 1790 Březinka u Bělé pod Bezdězem24. října 1861 Praha) byl český vlastenecký kněz, sběratel lidové slovesnosti, spisovatel a archeolog.

Navštěvoval bělskou klášterní školu, po dalších studiích na gymnáziu v Kosmonosích, filosofie na Karlově univerzitě a kněžského ústavu v Litoměřicích se stal knězem a kazatelem. Působil na farách ve středních Čechách. Ze Zvíkovic se kvůli sporům na faře odstěhoval do Prahy, kde se plně usadil a věnoval se archeologii. Dá se říci, že archeologie byla jeho největší láska. Z finančního hlediska se mu však moc nedařilo a musel tyto překážky překonávat, ze svých peněz platil výkopy v okolí Prahy. Všechny své nálezy a ostatní starožitnosti, které postupně shromažďoval, zpracovával ve svých spisech. Mezi jeho největší úspěchy patří obohacení sbírek Národního muzea a starost o řadu památek, jež uchránil před zničením. Václav Krolmus umírá v roce 1861 a do české historie se zapisuje jako úspěšný (byť amatérský) český archeolog.

Na poli literárním jsou jeho nejvýznamnějším dílem Staročeské pověsti, zpěvy, hry, obyčeje, slavnosti a nápěvy s ohledem na bájesloví českoslovanské, které vyšly v letech 18451857 v celkem 13 sešitech.

Reference

Seznam dělSouborném katalogu ČR, jejichž autorem nebo tématem je Václav Krolmus

Díla

  • KROLMUS, Václav. Kronyka čili dějepis wšech powodni poslaupných let, ... : Od příchodu našich pradědů Českoslowanských až po letošní povodně hrůzné s wýstrahami poučlivými a pravidly opatrnosti.. : Od Wácslava Krolmusa. Praha: Vetterl, 1845. Dostupné online.  - Chronologický přehled povodní, sucha a dalších přírodních katastrof v Čechách a Praze od 10. století do roku 1845 včetně. Kniha inspirována katastrofickou povodní v Čechách roku 1845, jíž je věnována většina knihy.
  • KROLMUS, Václav. Příchod slova Páně od Východu na Západ z Jerusalema na Levý Hradec nad Vltavou do Čech. Praha: [s.n.], 1853. 
  • KROLMUS, Václav. Život svatého Ivana ... pod skálou nad potokem Lodenicí, na Berounsku. Praha: [s.n.], 1850. (název zkrácen). 
  • KROLMUS, Václav. Staročeské pověsti, zpěvy, hry, obyčeje, slavnosti a nápěvy ohledem na bájesloví Česko-slovanské, 1-3. Praha: [s.n.], 1845, 1847, 1851. 
  • KROLMUS, Václav. Poslední božiště Černoboha s runami na Skalsku, v kraji Boleslavském, v Čechách. Praha: [s.n.], 1857 (1998).