Parmská šunka: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
obrázok, wiki
m polantinštění jmen antických spisovatelů, drobnosti
Řádek 5: Řádek 5:


== Historie ==
== Historie ==
Byla již známá v dobách [[Starověk|antického]] [[Starověký Řím|Říma]]. Vypráví o ní Marco Terenzio Varrone (již v [[1. století př. n. l.]]), Polibio a Strabone. John B. Dancer píše, že když [[Hannibal]] v roce [[217 př. n. l.]] přišel do Parmy a byl přivítán jako osvoboditel, obyvatelé na oslavu mu připravili vepřovou kýtu konzervovanou v soli v dřevěných nádobách, kterou velice ocenil. Objevení této tradice byla kromě jiné ovlivněna přítomností bohatého zdroje soli v blízkosti Parmy, např. v Salsomaggiore.
Byla známá již v dobách [[Starověk|antického]] [[Starověký Řím|Říma]]. Vypráví o ní [[Marcus Terentius Varro]] (v [[1. století př. n. l.]]), [[Polybius]] i [[Strabón]]. John B. Dancer píše, že když [[Hannibal]] v roce [[217 př. n. l.]] přišel do Parmy a byl přivítán jako osvoboditel, obyvatelé mu na oslavu připravili vepřovou kýtu konzervovanou v soli v dřevěných nádobách, kterou velice ocenil. Objevení této tradice byla kromě jiné ovlivněna přítomností bohatého zdroje soli v blízkosti Parmy, např. v Salsomaggiore.


== Charakteristika ==
== Charakteristika ==

Verze z 24. 2. 2011, 02:56

Prosciutto di Parma
Nakrájené prosciutto

Prosciutto di Parma, neboli Parmská šunka je typický produkt oblasti mezi Via Emilia (Emílijská cesta z Milána do Rimini) a korytem řeky Enza poblíž města Parmy. Je známá po celé Evropě a je zaručen původ v Parmské provincii jelikož znak se smí vypalovat pouze v této oblasti.

Historie

Byla známá již v dobách antického Říma. Vypráví o ní Marcus Terentius Varro (v 1. století př. n. l.), Polybius i Strabón. John B. Dancer píše, že když Hannibal v roce 217 př. n. l. přišel do Parmy a byl přivítán jako osvoboditel, obyvatelé mu na oslavu připravili vepřovou kýtu konzervovanou v soli v dřevěných nádobách, kterou velice ocenil. Objevení této tradice byla kromě jiné ovlivněna přítomností bohatého zdroje soli v blízkosti Parmy, např. v Salsomaggiore.

Charakteristika

Výroba

Zóna výroby a zóna chovu

Ingredience

Využití

Související články

Šablona:Pahýl - gastronomie