Řády, vyznamenání a medaile Česka: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m iw, sortkey
m link
Řádek 1: Řádek 1:
Propůjčením nebo udělením '''státních vyznamenání''' [[Česko|České republiky]] jednotlivcům oceňuje stát jejich vynikající občanské zásluhy o budování svobodné [[demokracie|demokratické]] společnosti, výsledky práce, úsilí o obranu vlasti, hrdinské a jiné výjimečné činy.
Propůjčením nebo udělením '''[[státní vyznamenání|státních vyznamenání]]''' [[Česko|České republiky]] jednotlivcům oceňuje stát jejich vynikající občanské zásluhy o budování svobodné [[demokracie|demokratické]] společnosti, výsledky práce, úsilí o obranu vlasti, hrdinské a jiné výjimečné činy.


Vyznamenání jsou řády a medaile.
Vyznamenání jsou řády a medaile.

Verze z 7. 10. 2009, 13:21

Propůjčením nebo udělením státních vyznamenání České republiky jednotlivcům oceňuje stát jejich vynikající občanské zásluhy o budování svobodné demokratické společnosti, výsledky práce, úsilí o obranu vlasti, hrdinské a jiné výjimečné činy.

Vyznamenání jsou řády a medaile.

  • Řády – jsou vyšší formou vyznamenání; propůjčují se občanům České republiky a udělují se těm, kteří nejsou občany České republiky.
  • Medaile – jsou nižší formou vyznamenání; udělují se.

Propůjčení řádu znamená, že po smrti vyznamenané osoby se insignie vyznamenání vrací Kanceláři prezidenta republiky. Při udělení zůstává po smrti vyznamenané osoby insignie v držení pozůstalých.

Právo propůjčovat a udělovat vyznamenání přísluší prezidentu republiky. Návrhy na propůjčení nebo udělení vyznamenání předkládají prezidentu republiky Poslanecká sněmovna, Senát a vláda; prezident republiky může propůjčit nebo udělit vyznamenání i bez takového návrhu.

Vyznamenaný převezme insignii vyznamenání a listinu o jeho propůjčení nebo udělení. Jestliže se propůjčuje nebo uděluje vyznamenání občanům České republiky in memoriam, převezmou pozůstalí v případě propůjčení řádu listinu o propůjčení vyznamenání a v případě udělení medaile insignii vyznamenání a listinu o udělení vyznamenání. Jestliže se uděluje vyznamenání tomu, kdo není občanem České republiky in memoriam, převezmou pozůstalí insignii vyznamenání a listinu o udělení vyznamenání.

Insignie vyznamenání je oprávněn nosit pouze vyznamenaný.

Řádovými dny pro propůjčování a udělování vyznamenání občanům České republiky jsou 1. leden a 28. říjen.

Státnimi vyznamenáními České republiky jsou:

Externí odkazy

Šablona:Pahýl - Česko