Přeskočit na obsah

Rewská kosa: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
značky: editace z mobilu editace z mobilního webu pokročilá editace z mobilního zařízení
mBez shrnutí editace
Řádek 8: Řádek 8:
| oblast =
| oblast =
}}
}}
'''Rewská kosa''' ([[Polština|polsky]] '''Cypel Rewski''', '''Mierzeja Rewska''' nebo '''Szperk''') je turisticky atraktivní písečný [[poloostrov]], který se nachází u vesnice [[Rewa (Kosakowo)|Rewa]] ([[gmina Kosakowo]], [[okres Puck]], [[Pomořské vojvodství]]) na pobřeží [[Baltské moře|Baltského moře]] v [[Polsko|Polsku]].
'''Rewská kosa''' nebo '''Rewský poloostrov''' ([[Polština|polsky]] '''Cypel Rewski''', '''Mierzeja Rewska''' nebo '''Szperk''') je turisticky atraktivní písečný [[poloostrov]], který se nachází u vesnice [[Rewa (Kosakowo)|Rewa]] ([[gmina Kosakowo]], [[okres Puck]], [[Pomořské vojvodství]]) na pobřeží [[Baltské moře|Baltského moře]] v [[Polsko|Polsku]].


== Další informace ==
== Další informace ==
Řádek 50: Řádek 50:
[[Kategorie:Gmina Kosakowo]]
[[Kategorie:Gmina Kosakowo]]
[[Kategorie:Pobřeží Baltského moře]]
[[Kategorie:Pobřeží Baltského moře]]
[[Kategorie:Poloostrovy v Polsku]]

Verze z 28. 9. 2021, 14:44

Rewská kosa
(Cypel Rewski, Mierzeja Rewska, Szperk)

SvětadílEvropa
StátPolskoPolsko Polsko
Map
Souřadnice
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Rewská kosa nebo Rewský poloostrov (polsky Cypel Rewski, Mierzeja Rewska nebo Szperk) je turisticky atraktivní písečný poloostrov, který se nachází u vesnice Rewa (gmina Kosakowo, okres Puck, Pomořské vojvodství) na pobřeží Baltského moře v Polsku.

Další informace

Rewská kosa, jako část Rewy, je známé turistické, rekreační a sportovní místo (windsurfing, kitesurfing aj.) s písečnými plážemi.[1]

Rewská kosa, s délkou cca 800 m, je výstupkem písečné mělčiny (polsky Rybitwia Mielizna nebo Mewia Rewa) ohraničující Puckou zátoku (vlevo, součást chráněné oblasti Nadmorski Park Krajobrazowy) od Puckého zálivu (vpravo, součást Gdaňského zálivu). Mělčina vznikla přirozeným způsobem, a to prouděním vody.

Zajímavá písečná mělčina tvoří téměř v přímé linii "stezku" z Rewy do Kuźnice na poloostrově Hel. Stezka s názvem Marsz Śledzia (česky Pochod sleďů) vede mělkou vodou a hluboká je jen na jednom místě. Za příznivých podmínek a pouze jednou za rok lze vodní stezku o délce cca 10 km organizovaným způsobem projít za 6 hodin (voda sahá průměrně po kolena) a hlubohé úseky překonat na lodi. Lákadlem pro účastníky pochodu je také návštěva vraku ponorky ORP Kujawiak, která částečně vyčnívá nad hladinu Baltského moře.[2][3]

Galerie

Odkazy

  1. TRIP, My Way. Cypel Rewski – fenomenalne miejsce na Zatoce Puckiej [online]. 2020-06-30 [cit. 2021-09-28]. Dostupné online. (polsky) 
  2. Marsz Śledzia Kuźnica - Rewa.. www.rewa.net.pl [online]. [cit. 2021-09-28]. Dostupné online. 
  3. CYPEL REWSKI Z DRONA 4K. VIDEO. vyd. [s.l.]: [s.n.] Dostupné online.