Mezcal: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Na strance bylo jen srovnani s tequilou, ktere jsem nechal pod clankem. Ve trech castech meho clanku je popsan puvod mezcalu a jeho vyroba, na konci je strucne myticky pribeh.
značky: možný spam editace z Vizuálního editoru
Bez shrnutí editace
Řádek 1: Řádek 1:
[[Soubor:Mezcal.jpg|thumb|right|300px|Láhev mezcalu s červem na dně]]'''Mezcal''' je destilovaný alkoholický nápoj vyráběný z [[agáve]]. Oproti známější [[tequila|tequile]] nebo méně známému [[pulque]] se odlišuje následovně:
==='''Ze srdce Maguey a duše vesnice'''===
{{copyvio|zdroj=stejný text na mnoha stránkách}}
Stejně tak jako vaši Moravané pálí ze svých švestek slivovici, tak my Mexičané máme svou rostlinu agáve, z které tradičními způsoby výrábímé svou vlastní pálenku – '''mezcal'''. Unikátní tradiční způsob výroby, který přetrvává po staletí, i kvalita těchto sukulentů rostoucích v extremních podmínkách mexické přírody dodává tomuto produktu jedinečnost a přináší Vašim smyslům zkušenost, kterou jinde těžko poznáte.
* jiný druh [[agáve]]
* jiná oblast - mexický stát Oaxaca, ale i Sonora a další
* jiný výrobní postup - rostliny agáve se před pálením udí
* do mezcalu se vkládá [[červ]]
* oproti [[pulque]] se jedná o pálenku (pulque je pouze zkvašená šťáva z agáve)


Výsledkem je i jiná, nakouřená, chuť.
Produkty nejznámějších a nejuznávanějších mexických rodin, které mají povolení tento skvost výrábět se dají nyní sehnat i v Evropě a výroba mezcalu zažívá jakýsi boom. [http://www.sagarpa.gob.mx/English/Pages/Introduction.aspx Mexická vláda] uděluje pro povolení k exportu certifikát kvality, který je velmi obtížné získat.


Na rozdíl od tequily není mezcal tak slavný, je spíše považován za domácí pálenku a v důsledku neexistuje ani takové množství značek.
Mexiko je domovem více než 200 druhů rostliny agáve a přibližně 30 druhů se používá k výrobě mezcalu. Každý druh agáve má svou speciální charakteristiku, proto je možné docílit spoustu chutí při výrobě tohoto destilátu. Trvá, v závislosti na druhu, 7-9 let než rostlina agáve dospěje (a její srdce pak váží až 60kg) a může se použít k výrobě [http://mexagave.com/cz/znacky-mezcal mezcalu]. Jakmile dospěje, pokácí ji podle tradice nejstarší člen rodiny. K výrobě se používá jen srdce agáve (její květ), které se vaří, peče a následně drtí, aby se získala šťáva. Poté se šťáva fermentuje a destiluje alespoň dvakrát, aby bylo dosaženo jemné chuti. Z jedné rostliny jí bývá až 65 litrů a mezcal má po první destilaci vždy 55% alkoholu. Nakonec se výsledný mezcal balí do láhví, tomu se říká [http://www.mexagave.com/cz/hacienda-de-robles-blanco mladý mezca]l nebo blanco. Jestliže však chceme získat [http://mexagave.com/cz/real-de-magueyes letitý mezcal], musíme jej uchovávat v dubových sudech. Podle doby, kterou v sudech z dubového dřeva stráví, se mu říká buď [http://mexagave.com/cz/don-fili mezcal reposado] (0.5 - 1.5 let) nebo mezcal anějo (2 - 8 let).


====Historie====
Historie sahá až do období před kristem. Tehdy obyvatelé obyvájící mexický kontinent vyráběli z agáve alkoholický nápoj zvaný pulque, které bylo však od způsobu dnešní výroby mezcalu poměrně vzdáleno. Změna přišla až se španělskými dobyvateli, kteří znali proces destilace.

Tento faktor a některé další dali vzniknout receptuře mezcalu, neměnně a předávané z generace na generaci až dodnešních dnů.

====Bohyně Mayahuel====
Agáve byla po mnoha staletí chápana jako posvátna rostlina úzce spajata s rituály a božstvem. Říká se, že ji stvořila bohyně Mayahuel. Zamilována do smrtelníka, dala mu napít posvátný nápoj, lásku ze svého prsu. To rozzuřilo její babičku, která dala oba pronásledovat a zabít. Mayahuel pak sebe a svého milence proměnila v jedinou rostlinu. Vrazi, když je dostihli, dokázali jen osekat listy s jehlicemi. Quetzalcóatl, přítel, který přežil babiččino zuření, posbíral zbytky rostliny a své milované pohřbil. Na tomto místě vyrostla první agáve.

'''Ve srovnání s tequilou'''
[[Soubor:Mezcal.jpg|thumb|right|300px|Láhev mezcalu s červem na dně]]'''Mezcal''' je destilovaný alkoholický nápoj vyráběný z [[agáve]]. Oproti známější [[tequila|tequile]] nebo méně známému [[pulque]] se odlišuje následovně:

* k výrobě se používá další 31 druhů [[agáve]] ne jen Blue Weber
* jiná oblast - mexický stát Oaxaca, Zacatecas, Guerrero, San Luis Potosí, Sonora a další
* jiný výrobní postup - rostliny agáve se před pálením udí
* do mezcalu se někdy vkládá [[červ]]
* oproti [[pulque]] se jedná o pálenku (pulque je pouze zkvašená šťáva z agáve)
{{Commonscat|Mezcal}}
{{Commonscat|Mezcal}}


Řádek 27: Řádek 16:
[[Kategorie:Alkoholické nápoje]]
[[Kategorie:Alkoholické nápoje]]
[[Kategorie:Mexická kuchyně]]
[[Kategorie:Mexická kuchyně]]
[[Kategorie:Koktejly]]

Verze z 14. 10. 2013, 11:04

Láhev mezcalu s červem na dně

Mezcal je destilovaný alkoholický nápoj vyráběný z agáve. Oproti známější tequile nebo méně známému pulque se odlišuje následovně:

MOŽNÉ PORUŠENÍ AUTORSKÝCH PRÁV

©

Obsah této stránky (nebo jeho část) byl skryt kvůli podezření z porušení autorských práv. Text, který sem byl vložen, se nápadně podobá textu z:

stejný text na mnoha stránkách
Tato stránka je proto nyní zapsána na Wikipedie:Porušení práv. Samotná podoba textu nutně neznamená, že k porušení práv skutečně došlo, ale aby text mohl ve Wikipedii zůstat, je třeba ověřit jeho původ. Pokud se nepodaří původ textu ověřit, bude článek či příslušná část po týdnu smazána.

Pokud jste autorem materiálu a souhlasíte s podmínkami naší licence CC BY-SA 3.0, pošlete prosím souhlas e-mailem dle pokynů na Nápověda:Svolení autora nebo na internetové stránce, ze které text pochází, uveďte jeho licencování dle CC BY-SA 3.0.

Neobnovujte bez vysvětlení odstraněný text. Takový text by byl opět odstraněn.

Vkládáním autorských děl do Wikipedie bez výslovného souhlasu autora nebo držitele práv k šíření pod licencí CC BY-SA 3.0 porušujete zákon a pravidla Wikipedie. Uživatelům, kteří opakovaně porušují tato pravidla, může být dočasně zakázáno editovat články. Uvítáme však vaše původní příspěvky.
Pro vkladatele šablony:
Najděte autora a vložte mu na diskusní stránku:
{{subst:copyvio autor|Mezcal|2=stejný text na mnoha stránkách}} --~~~~
případně použijte pro nové přispěvatele:
{{subst:copyvio nováček|Mezcal|2=stejný text na mnoha stránkách}} --~~~~
a vložte sem:
* [[Mezcal]] z [stejný text na mnoha stránkách] --~~~~
Pro správce:
Pokud se tento článek potvrdí jako porušení autorských práv nebo do sedmi dnů nedojde k potvrzení jeho licence, smažte ho


  • jiný druh agáve
  • jiná oblast - mexický stát Oaxaca, ale i Sonora a další
  • jiný výrobní postup - rostliny agáve se před pálením udí
  • do mezcalu se vkládá červ
  • oproti pulque se jedná o pálenku (pulque je pouze zkvašená šťáva z agáve)

Výsledkem je i jiná, nakouřená, chuť.

Na rozdíl od tequily není mezcal tak slavný, je spíše považován za domácí pálenku a v důsledku neexistuje ani takové množství značek.

Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu Mezcal na Wikimedia Commons