Space Quest I

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Space Quest: Chapter I – The Sarien Encounter
VývojářSierra On-Line
VydavatelSierra On-Line
DesignéřiMark Crowe
Scott Murphy
ProgramátořiSol Ackerman
Scott Murphy
Ken Williams
Herní sérieSpace Quest
EngineAGI
PlatformyMS-DOS, Amiga, Apple II, Atari ST, Macintosh, Apple IIGS
Datum vydání1986
Žánradventura
Herní módsingleplayer
Posloupnost
Space Quest II
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Remake Space Quest I z roku 1991 (v červené krabici) vedle her Loom a King's Quest VI

Space Quest I, plným názvem Space Quest: Chapter I – The Sarien Encounter je počítačová hra z roku 1986 vyvinutá a vydaná americkou společností Sierra On-Line.[1] Jedná se o sci-fi adventuru s prvky humoru a parodie[1] vytvořenou autorskou dvojicí Scott Murphy a Mark Crowe,[2] která si říkala „dva chlápci z Andromedy“,[1] a zároveň o první díl série Space Quest.

Hra vytvořená na herním enginu Sierry Adventure Game Interpreter (AGI) využívala při interakci s hráčem textové rozhraní a disponovala EGA grafikou. V roce 1991 vyšel remake vytvořený v modernějším enginu Sierra Creative Interpreter (SCI) a pojmenovaný Space Quest I: Roger Wilco in the Sarien Encounter ve VGA grafice s point-and-click ovládáním, charakteristickým v žánru adventur.[1]

Příběh[editovat | editovat zdroj]

SQ1 předkládá dobrodružství vesmírného uklízeče a smolaře jménem Roger Wilco[2][pozn. 1] z planety Xenon[3] cestujícího na výzkumné kosmické lodi Arcada, která má na palubě „hvězdný generátor“. Toto vědecké zařízení dokáže znovu „nastartovat“ vyhasínající hvězdy, což je potřeba aplikovat v galaxii Earnon.

Roger, jehož pracovní morálka není nikterak vzorná, se zašívá v kumbále. Když z něj vyjde, zjistí, že loď byla přepadena rasou Sarienů a celá posádka povražděna. Hvězdný generátor je fuč a Roger má navíc jen 15 minut času na opuštění Arcady, než exploduje. Zlotřilí Sarieni nechtějí generátor využít k mírovým účelům, ale jako zbraň k ničení hvězd. První vesmírná mise začíná.[2]

Ve hře jsou celkem 4 lokace. V první je třeba s pomocí únikového modulu opustit Arcadu. S ním Roger havaruje na pouštní planetě Kerona, kde se musí dostat do městečka Ulence Flats a odtud kosmickým plavidlem na Deltaur, vesmírný křižník Sarienů, kde nastane zakončení příběhu.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

  1. Defaultně je ve hře nastaveno jméno hlavního hrdiny na Roger Wilco, ale hráč si může zvolit i vlastní.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c d Lukáš Radek: Space Quest I, časopis Score, 9/1996, číslo 33, str. 69
  2. a b c Lukáš Ladra (L.L.G.): Space Quest: The Sarien Encounter, časopis Excalibur, prosinec 1990, číslo 0, str. 8–9
  3. Space Quest IV: Roger Wilco and the Time Rippers, Adventure Classic Gaming (anglicky)

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]