Someday You'll Return

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Someday You'll Return
VývojářCBE Software
VydavateléBohemia Interactive (Director's Cut)
DesignéřiJan Kavan
Lukáš Medek
ProgramátorJan Kavan
VýtvarníkLukáš Medek
ScenáristaJan Kavan
SkladatelJan Kavan
EngineUnreal Engine 4
PlatformyMicrosoft Windows
PlayStation 4
PlayStation 5
Datum vydáníMicrosoft Windows
5. května 2020
PS4, PS5
3. března 2023
Žánrhororová adventura
Herní módsingleplayer
Oficiální webové stránky
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Someday You'll Return (česky Jednoho dne se vrátíš) je česká hororová adventura, vydaná v květnu 2020. Za hrou stojí brněnští CBE Software.[1][2] Nadabovaná je v angličtině, s možností českých nebo anglických titulků.

V březnu 2023 vyšla hra ve vylepšené verzi Someday You'll Return: Director's Cut na herní konzole PS4 a PS5, pro vlastníky hry na PC je aktualizace zdarma, přibyly také titulky ve španělštině, francouzštině, portugalštině, němčině, italštině, japonštině a čínštině.[3]

Hratelnost[editovat | editovat zdroj]

Jedná se o psychologickou hororovou adventuru viděnou z pohledu první osoby. Hrdina, otec Daniel, se vydává do moravských lesů nalézt svoji dceru. V atmosféře je patrná inspirace hororem Záhada Blair Witch. Prostředí je založeno na Cyrilometodějské stezce nedaleko Uherského Hradiště, oblast je však poskládaná dalšími vzorky míst z Moravy (například Hradisko svatého Klimenta, Gorazdova studánka, skála Kozel, hrad Cimburk a Moravský kras; dvě místa jsou také z Čech: hřbitov v Hřensku a Pravčická brána).

Hra je většinou o hledání předmětů, jež lze kombinovat a na určitém místě použít, jsou zde však i další prvky, kdy se v otevřeném světě musí hráč zorientovat podle českého turistického značení, k dispozici má smartphoneGPS a je možné dospět k pěti různým koncům. Hráč též sbírá byliny, z nichž vyrobí různé lektvary, které pomáhají v dalším postupu.[4]

Vývoj a vydání[editovat | editovat zdroj]

Hra byla vyvíjena pět let, využívá Unreal Engine 4 a byla vydána pro platformu Windows. Na PC se nesetkala s komerčním úspěchem, z čehož autoři viní především počítačové piráty, kteří hru distribuovali zdarma ode dne vydání. Dle autorů hrálo 98 % hráčů staženou pirátskou verzi. Ještě před vydáním unikla beta verze, která byla poskytnutá padesáti novinářům, to mohlo přispět k vytvoření horší pověsti, než jakou mohla získat prodávaná verze.[5][6]

PC verzi je možné zakoupit ve službách Steam a GOG. Hra se prodávala také ve sběratelské edici XZone[7] (ovšem jen s licenčním klíčem, bez fyzického média) s několika dárky, například s turistickým deníkem. Patch 1.1, který vyšel dva dny po vydání, hru zkrátil od některých zdlouhavých pasáží, především v jeskyních.

Director's Cut[editovat | editovat zdroj]

Hra Someday You'll Return se dočkala výrazného vylepšení od studia CBE Software v podobě rozšířené verze Director's Cut, kterou nově vydala společnost Bohemia Interactive. Verze nabízí stovky vylepšení a doplňků jak v obsahu, tak v hratelnosti,[8] jmenovitě například dostupnost pro konzole PlayStation 4 a PlayStation 5 (s podporou haptické odezvy), výraznou optimalizaci pro plynulejší hraní, fotorežim, lokalizaci do dalších sedmi jazyků, lepší osvětlení světa v řadě lokací, vylepšené ozvučení, dynamičtější hratelnost (tj. méně „chodících“ scén) a vylepšenou grafiku díky NVIDIA DLSS.[8]

Přijetí[editovat | editovat zdroj]

Pochvalované bylo zpracování atmosféry, rozlehlé prostředí, příběh a zasazení českých reálií, naopak kritiku sklidilo zdlouhavé bloudění v druhé půli hry. Titul získal několik ocenění: Česká hra roku 2020 za herní design, na chorvatské vývojářské konferenci Reboot Develop 2018 byla oceněna v kategorii Nejlepší hra a Nejlepší vizuální stránka;[9] na moskevské konferenci White Nights pak byla oceněna jako nejlepší v kategorii Best Art.[10]

Hodnocena byla serverem Doupě.cz 70 %, Games.cz 70 %, BonusWeb.cz 75 % a INDIAN 80 %.[11][12][13][14]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. SRP, Jan. V hororu Someday You’ll Return se podíváme do moravských lesů. iDNES.cz [online]. 2018-05-30 [cit. 2020-07-06]. Dostupné online. 
  2. SLAVÍK, Jan. Someday You'll Return – recenze. games.tiscali.cz [online]. 2020-05-04 [cit. 2020-07-06]. Dostupné online. 
  3. Someday You’ll Return se vrací ve vylepšené verzi. Vortex.cz [online]. 2023-03-07. Dostupné online. 
  4. BIGAS, Jiří. Recenze – Someday You’ll Return. www.vortex.cz [online]. [cit. 2020-07-06]. Dostupné online. 
  5. Vydání české adventury Someday You’ll Return zničili piráti. games.tiscali.cz [online]. [cit. 2021-12-20]. Dostupné online. 
  6. SMUTNÝ, Aleš. Vydání české adventury Someday You’ll Return zničili piráti. games.tiscali.cz [online]. 2020-08-05. Roč. 2020. Dostupné online. 
  7. Someday You'll Return XZone Edice (česky)
  8. a b Someday You'll Return: Director's Cut Official Blog Post. www.bohemia.net [online]. 2023-03-07 [cit. 2023-10-22]. Dostupné online. (anglicky) 
  9. LINHART, Petr. AKTUALITY: Vývoj české Someday You'll Return úspěšně pokračuje [online]. 2018-05-16 [cit. 2020-07-06]. Dostupné online. 
  10. PEŠEK, Ondřej. Další český zářez. Hororovka Someday You’ll Return má cenu za nejlepší výtvarnou stránku. SkillZone.cz [online]. 2018-07-06 [cit. 2020-07-06]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2020-07-06. 
  11. NAHODIL, Martin. Someday You'll Return: temnota v moravských lesích. Doupe.cz [online]. Dostupné online. 
  12. Someday You'll Return – recenze. games.tiscali.cz [online]. Dostupné online. 
  13. RECENZE: Horor Someday You’ll Return skládá hold českému turistickému značení. iDNES.cz [online]. 2020-05-05. Dostupné online. 
  14. Someday You'll Return - Recenze. Indian-tv.cz [online]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]