Smrt Elisy Lamové

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Elisa Lamová (30. dubna 1991 – pravděpodobně 1. února 2013) byla kanadská vysokoškolská studentka, která se v roce 2013 za záhadných okolností ztratila během pobytu v losangelském hotelu Cecil. Její mrtvé tělo bylo nalezeno o několik týdnů později na střeše hotelu v nepřístupné nádrži na vodu. Její smrt byla obestřena celou řadou těžko vysvětlitelných okolností a stala se oblíbeným tématem mezi příznivci záhad a konspiračních teorií.

Pozadí případu[editovat | editovat zdroj]

Hotel Cecil
Hotel Cecil

Elisa Lamová byla dcerou přistěhovalců z Hongkongu. Žila s rodiči ve Vancouveru, kde navštěvovala Univerzitu Britské Kolumbie. Trpěla bipolární poruchou, kterou sice léčila, ale pociťovala její dopad na své studijní výsledky. Školu proto přerušila a rozhodla se procestovat jihozápad Spojených států. Svůj výlet započala v San Diegu, kde navštívila zoologickou zahradu. O svých zážitcích psala na svém blogu. Ze San Diega se 26. ledna přemístila do Los Angeles, kde se ubytovala v historickém hotelu Cecil. Ten se netěšil dobré pověsti. Ubytováni zde v minulosti byli např. sérioví vrazi Jack Unterweger a Richard Ramirez. Oběť jiné nevysvětlené vraždy, známá jako Černá Dahlia, se zde v den své smrti zastavila v baru. Několik lidí zde také spáchalo sebevraždu. Jeden z nich po skoku z okna zabil náhodného chodce[1]. Špatná pověst hotelu způsobila jeho postupný úpadek. Z vyhlášeného boutique hotelu se stala levná alternativa pro turisty s omezeným rozpočtem. Prvních několik dní byla Elisa Lamová ubytována v pokoji společně s dvěma dalšími ženami. Ty si však stěžovaly na její zvláštní chování a proto byla přesunuta jinam[2].

Pohřešování a zveřejnění videa[editovat | editovat zdroj]

Po pěti dnech pobytu v Los Angeles se měla Elisa z hotelu odhlásit a pokračovat do Santa Cruz. To však neudělala a když od ní její rodiče nedostali několik dní žádnou zprávu, zkontaktovali policii. Ta okamžitě prohledala její pokoj. Nasazeni byli i stopovací psi, avšak bezvýsledně. Policie odmítala prozkoumat jiné části hotelu s odůvodněním, že neexistuje žádný důkaz, že by došlo k nějakému zločinu. 6. února uspořádala policie tiskovou konferenci a v sousedství hotelu rozdala letáky s jejím portrétem. 16. února nechali zveřejnit videozáznam z hotelového výtahu, který byl pořízen 1. února. Na záznamu z kabiny je vidět Elisa, která po nastoupení mačká velké množství tlačítek. Dveře výtahu se ale nezavírají. Elisa se několikrát vyklání do chodby, gestikuluje rukama ve vzduchu, schovává se v rohu, chytá se za hlavu a znovu mačká několik tlačítek. Výtah se však během více než 2 minut nezavře a Elisa z něj nakonec vychází ven a mizí ze záběru. Krátce poté se dveře výtahu několikrát zavírají a otvírají. Video kvůli svému záhadnému obsahu okamžitě vzbudilo obrovský zájem veřejnosti, která se začala zajímat o ponurou historii hotelu a objevila se celá řada teorií o tom, co se mohlo s Elisou stát. Jedna z nejbizarnějších například hovořila o tom, že je hotel Cecil bránou do pekla či jiné dimenze[3].

Nález těla[editovat | editovat zdroj]

Ačkoliv došlo ke spekulacím, že se Elisa mohla chovat iracionálně pod vlivem drog či v důsledku psychózy, svědkyně z nedalekého knihkupectví dosvědčila, že s ní jako jediná v den zmizení mluvila a Elisa na ní působila veselým dojmem. Mluvila o tom, že se chystá pokračovat v cestě a řešila hmotnost svých zavazadel. Na konci února si někteří obyvatelé hotelu začali stěžovat na nízký tlak vody. Jeden z hostů tvrdil, že voda chutná „divně“. Jiná nahlásila, že voda tekoucí ze sprchy je tmavá[1]. Hotel využíval starý systém zásobování pokojů vodou za pomocí samospádu. Vedení se proto rozhodlo vyslat údržbu k nádržím umístěným na střeše hotelu. V jedné z nich bylo nalezeno nahé tělo plovoucí několik centimetrů nad dnem. Vedle těla byly nalezeny i šaty. Přivolaná policie musela nechat vypustit vodu a vyříznout otvor v boku nádoby, aby bylo možné tělo vůbec vyzvednout. Všechny Elisiny osobní předměty se nacházely v nádrži či v hotelovém pokoji. Její mobilní telefon se však nikdy nenašel[3].

Nesrovnalosti případu[editovat | editovat zdroj]

Nařízená soudní pitva prokázala, že se Elisa utopila. Byly provedeny i daktyloskopické zkoušky a vyšetření na znásilnění. Toxikologie prokázala pouze zbytky jejích léků. Žádné stopy cizího zavinění se nenašly a případ byl uzavřen jako „příčina smrti nezjištěna“. Tento závěr byl později změněn na „nehoda“. Případ však nadále obsahoval několik nesrovnalostí:

Dveře na střechu byly v době nálezu těla opatřené alarmem, který by se při jejich otevření spustil. Nádoby na vodu byly skoro 2,5 metru vysoké a k vylezení na ně byl zapotřebí žebřík, který se na místě nenašel. Nádoba byla uzavřená velice těžkým víkem, se kterým se zevnitř nedalo dobře manipulovat[3].To je ale tvrzení policisty, muž jenž ji našel tvrdí , že poklop byl otevřen. Nad nádrží byla stříška, z které se dalo slézt na nádrž. Na střechu se dá dostat přes požární schodiště. Dokonce jsou na střeše nalezeny stopy po mejdanech, takže se tam "běžně" chodilo mimo dveře s alarmem.

Další analýza videa z výtahu ukázala, že mohlo být záměrně editováno. Některé pasáže se zdají být zpomalené, asi minuta videa chybí úplně a časová stopa v rohu obrazu je zakrytá.

Ačkoliv byla prokazatelně po smrti, Elisin blog byl dalších několik měsíců aktivní a přibylo několik příspěvků[3].

Okolnosti případu se shodují s filmem Temné vody z roku 2005. Film obsahuje tmavou vodu vytékající z kohoutků a ze stěn, nefungující výtah a mrtvou dívku v nádobě na vodu na střeše budovy. Jedná se o předělávku japonského hororu z roku 2002. V americké verzi se shodou okolností jedna z postav jmenuje Cecilia, jiná zase Dahlia[4].

Jméno Elisa Lam je anagramem LAM-ELISA, což je metoda využívaná pro detekci tuberkulózy. Čtvrť, ve které stál hotel Cecil, byla v minulosti zasažena rozsáhlou epidemií tuberkulózy. Tato metoda byla navíc vyvinuta na univerzitě v Britské Kolumbii, tedy škole, kterou Elisa navštěvovala.[5]

Odkaz případu[editovat | editovat zdroj]

Případ smrti Elisy Lamové přilákal pozornost zastánců paranormálních jevů, lovců záhad i skeptiků. Ihned po zveřejnění záhadného videa z výtahu bylo založeno několik internetových skupin amatérských vyšetřovatelů, kteří zanalyzovali video a někteří z nich se dokonce vypravili vyšetřovat přímo na místo. Pochybná pověst hotelu Cecil se ještě prohloubila. Nakonec bylo přistoupeno k jeho přejmenování na Stay on Main. Několik hostů, kteří v době smrti Elisy Lamové hotel obývali a pili místní vodu, podalo žalobu. Výsledky rozborů však prokázaly, že nebyla kontaminována. Nádrže prošly sanací a nadále sloužily svému účelu. Hotel se rozhodli žalovat i Elisiny rodiče, jinak však žádnou publicitu nevyhledávali. Případ inspiroval několik knih, filmů a seriálů.[2]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b American Horror Story: The Cecil Hotel [online]. [cit. 2015-12-10]. Dostupné online. 
  2. a b The Real Downtown LA Murder Hotel that Inspired Lady Gaga’s American Horror Story [online]. [cit. 2015-12-09]. Dostupné online. 
  3. a b c d WHAT ON EARTH HAPPENED TO ELISA LAM? [online]. [cit. 2015-12-09]. Dostupné online. 
  4. Dark Water IMDb [online]. [cit. 2015-12-09]. Dostupné online. 
  5. Rapid Direct Antigen Test for Tuberculosis [online]. [cit. 2015-12-09]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2015-12-11. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]