Smile (hudební skupina)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smile
Brian May – zakladatel skupiny
Brian May – zakladatel skupiny
Základní informace
PůvodLondýn, AnglieAnglie Anglie
Žánryblues rock, psychedelický rock, rock
Nástrojekytara (Red Special), basová kytara, bicí, zpěv
Aktivní roky19681970, 1992, 2018
VydavatelMercury Records
Příbuzná témataQueen
Dřívější členové
Brian May
Tim Staffell
Roger Taylor
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Smile byla britská rocková hudební skupina, kterou v roce 1968 založil kytarista Brian May. Kapelu spolu s ním tvořili bubeník Roger Taylor a zpěvák a baskytarista Tim Staffell.

Skupina nejčastěji vystupovala v různých klubech a barech. Nejdál se Smile dostali na koncert do Royal Albert Hall. Jinak zaznamenávali spíše menší komerční úspěch, ale Tim Staffell nebyl s úspěchy spokojen, proto v roce 1970 ze skupiny odešel a Smile zanikla. Brian May s Rogerem Taylorem však chtěli pokračovat. Našli nového zpěváka Freddieho Mercuryho a baskytaristu Johna Deacona a založili skupinu Queen.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Související informace naleznete také v článku Queen.

Soubor v roce 1968 založil kytarista Brian May. Podal inzerát, na který se přihlásili bubeník Roger Taylor a baskytarista a zpěvák Tim Staffell. Nejvíce se skupina proslavila díky písním Keep Yourself Alive a Doin' All Right (oba tyto hity později převzala skupina Queen), ale i tak nezaregistrovala žádný větší úspěch kromě koncertu v Royal Albert Hall. Přesto se ale Staffellovi kapela příliš nezamlouvala, roku 1970 se ji rozhodl opustit a zkusit štěstí jinde.

O Staffellově odchodu se dozvěděl fanoušek skupiny Farrokh Bulsara (později se přejmenoval na známější podobu jména: Freddie Mercury), který Mayovi a Taylorovi navrhl, zda by nemohl kapele dělat zpěváka. Návrh přijali, ale ještě zbývalo najít hráče na baskytaru. Po vyzkoušení několika baskytaristů, konkrétně Mika Grose, Douga Bogieho nebo Barryho Mitchella, narazili v roce 1971 na Johna Deacona, který s nabídkou na účast v kapele souhlasil. Freddie Mercury kapelu oficiálně přejmenoval na Queen a roku 1973 vydali své stejnojmenné debutové album Queen.

V roce 1992 byla kapela krátce po smrti frontmana Queen Freddieho Mercuryho znovuobnovena, ovšem pouze na 1 rok.

Podruhé se někdejší spoluhráči ze Smile znovu sešli jako kapela v roce 2018, při příležitosti vydání životopisného filmu o skupině Queen Bohemian Rhapsody.

Diskografie[editovat | editovat zdroj]

Písně[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Smile (band) na anglické Wikipedii.