Skřítek v Central Parku

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Skřítek v Central Parku
Jiný názevStanleyho kouzelná zahrada
Původní názevA Troll in Central Park
Země původuSpojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké
IrskoIrsko Irsko
Jazykangličtina
Délka76 min
Žánrpohádka
RežieDon Bluth
Gary Goldman
Výroba a distribuce
Premiéra7. října 1994
Produkční společnostiWarner Bros.
20th Century Studios
Sullivan Bluth Studios
DistribuceWarner Bros.
Skřítek v Central Parku na ČSFDKinoboxuIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Skřítek v Central Parku, známý také jako Stanleyho kouzelná zahrada (v anglickém originále A Troll in Central Park) je americký animovaný film z roku 1994, režírovaný Donem Bluthem a Garym Goldmanem (tvůrci filmů Charlie a Země dinosaurů). Film byl uveden 7. října 1994 společností Warner Bros.

Děj[editovat | editovat zdroj]

Příběh začíná v oblasti zvané "Království skřítků", kde bydlí skřítek jménem Stanley. Stanley má kouzelný zelený palec, který mu umožňuje dělat krásné květiny objevující se díky pouhému dotyku. V Království skřítků jsou ale květiny zakázány a proto je Stanley nucen všechny, které vytvořil, schovávat. Chce dokončit květinovou sbírku šípkových růží, ale toho dne ho ostatní skřítkové prokouknou a odvedou Stanleyho ke Gnoře, královně skřítků. Po vyhodnocení situace Gnora usoudí, že jim Stanley dělá špatnou pověst a chce ho proměnit v kámen. Nicméně její manžel, král Llort, navrhne, aby byl místo toho vykázán na "místo kamenů a železa, kde nic neroste". Gnora mu ihned vyhoví a pošle Stanleyho do Central Parku. Po mnoha malérech v New Yorku se Stanley skrývá pod mostem.

Mezitím se dvě děti Gus a Rosie v manhattanském apartmánu připravují na vycházku po Central Parku s jejich otcem, ten synovi ale řekne, že se musí připravovat na soudní líčení a tím ho velice rozzlobí. Poté se Gus ptá matky, jestli s nimi nepůjde ona, ale ta jde na kolaudaci nového domu na Park Avenue. Matka se s ním rozloučí a nechá Guse a jeho malou sestru Rosie s chůvou Marií doma. Gus s malou Rosie v kočárku potichu opustí jejich apartmán a jdou do Central Parku. Zatímco si Gus hraje s lodičkou, děti náhodou objeví Stanleyho schovaného v dutině pod mostem a spřátelí se s ním. Když se Gus pokouší donutit Rosie, aby s ním šla domů, Rosie začne plakat, což upoutá pozornost královny Gnory. Když zjistí, že Stanley není nešťastný, okouzlí Guse, který začne brečet a z jeho pláče vznikne bouřící moře, které je má všechny utopit. Stanley zachrání všechny děti i sebe pomocí zeleného prstu, kterým promění Gusovu lodičku ve skutečnou loď řízenou mluvící květinkou.

Královna Gnora se rozhodne, že zničí Stanleyho štěstí jednou pro vždy tím, že vymaže Central Park z povrchu Země zuřivým tornádem. Gus a Rosie se stihnou před tou zkázou schovat doma, a proto přijde Gnora k nim a unese Rosie. Gus jde za Stanleyem a žádá ho o pomoc, ale ten tvrdí, že se nevyrovná Gnořiným kouzlům. Gus naštvaně řekne Stanleymu, že se bojí postavit Gnoře, a že když se bude bát bojovat za to v co věří, nikdy se mu nesplní jeho sny. Gus se vydá čelit Gnoře sám, s několika mluvícími květinami a zvířátky, kteří se otočili ke Stanleymu, kvůli jeho zbabělosti, zády. Gus najde a osvobodí Rosie z kanálu, jenže Gnora ho objeví a promění ve skřítka, zatímco Rosie utíká pryč a náhle spadne do rokliny, objeví se Stanley v létající lodi a zachrání ji. Stanley se postaví Gnoře a v prstové bitvě, která končí jeho palcem nahoře, a způsobí, že po Gnořině těle rozkvetou květiny. Když se Stanley, Gus a Rosie snaží uprchnout, Gnora zmaří jejich poslední úsilí a ovládne Guse s kouzelným palcem, který použije aby přeměnila Stanleyho v kámen. Gus a Rosie jsou hozeni zpět do jejich apartmánu a zkamenělý Stanley do popelnice. Gnora se prohlásí za vítězku, ale netrvá dlouho než se plně promění v šípkový keř. Gnora, Llort a její pes jsou uneseni z New Yorku tornádem, které vyslali proti dětem a skřítkovi, a díky tomu se Gus promění opět v člověka.

Příštího dne se jdou Gus, Rosie s jejich rodiči podívat na zničený Central Park, na místo kde stojí Stanleyho zkamenělá socha. Gus zkusí použít jeho kouzelný prst jako za času, když byl skřítkem, a zatlačí na sochu Stanleyho, ale zdá se, že bezvýsledně. Když odcházejí, ještě se otočí a najednou oživnou a rozveselí se jako nikdy. Obživený Stanley obnovuje Central Park a mění New York v krásné město plné kvetoucích květin. Zda Stanleyho viděli i rodiče nikdo neví.

Po Gnořině proměně v šípkový keř se stal Llort novým Králem skřítků a to se konečně stalo šťastnějším místem. A její pes kouše Llorta více než předtím.

Hlavní postavy[editovat | editovat zdroj]

  • Stanley - hlavní hrdina příběhu, hodný skřítek obdařen zeleným prstem, po jehož dotyku na místě vykvetou rostlinky a kvůli tomu je zlou královnou vyhoštěn do Central Parku, kde potká děti, které musí chránit před Gnorou
  • Gus - malý chlapec naštvaný na své zaneprázdněné rodiče, vezme malou sestřičku do Central Parku, kde potkají skřítka Stanleyho a jsou nuceni bojovat s ním proti zlé Gnoře, v průběhu příběhu je Gus proměněn ve skřítka a zakusí jaké to je mít kouzelný prst
  • Rosie - mladší sestra Guse, která objeví Stanleyho a spřátelí se s ním. Když se ji Gus pokouší odvést domů, rozbrečí se, upoutá Gnořinu pozornost a ta ji unese. Gus a Stanley ji ale vysvobodí.
  • Gnora - zlá královna skřítků nesnášející květiny, která má schopnost proměnit ostatní v kámen. Vyhostí Stanleyho kvůli tvoření kytiček, snaží se zničit Central Park, unese Rosie a promění Guse ve skřítka. Na konci ji ovšem Stanley díky svému zelenému prstu promění v šípkový keř.
  • Llort - manžel královny Gnory, který se ji neustále snaží klidnit. Je ten, který rozhodne, aby byl Stanley vyhoštěn a ne proměněn v kámen. Neustále ho kouše Gnořin pes.
  • Alan a Hillary - rodiče Guse a Rosie

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku A Troll in Central Park na anglické Wikipedii.