Skryjský potok (přítok Berounky)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Skryjský potok
Skryjský potok
Skryjský potok
Základní informace
Délka toku2,8 km
Plocha povodí5,399 km²
SvětadílEvropa
Hydrologické pořadí1-44-02-1430
Pramen
Ústí
Protéká
ČeskoČesko Česko (Středočeský kraj)
Úmoří, povodí
Atlantský oceán, Severní moře, Labe, Vltava, Berounka
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Pramen Skryjského potoka
Ústí Skryjského potoka

Skryjský potok je pravostranný přítok řeky Berounky na jejím říčním kilometru 75. Celý tok o délce 2,8 km i víceméně celé povodí o rozloze 5,399 km²[1] se nachází v katastru obce Skryje v okrese Rakovník ve Středočeském kraji. Správcem tohoto vodního toku jsou Lesy České republiky[2].

Průběh toku[editovat | editovat zdroj]

Potok pramení v lese na severním úbočí vrchu Bludný v nadmořské výšce 425 m n. m. Odtud směřuje prakticky stále k severu. Po cca 600 metrech toku se do něj vlévá vydatný levostranný přítok odvodňující oblast západně od prameniště Skryjského potoka a méně vydatnější pravostranný občasný tok. Po dalších 100 metrech potok kříží zpevněnou lesní cestu ze Skryj k lesní samotě Písky a tok přechází do údolí nacházejícího se východně od obce Skryje. Po přibližně 1,5 km toku od prameniště posiluje tok pravostranný bezejmenný přítok směrem od lesní samoty Písky. Těsně před tím, než potok ústí do řeky Berounky prochází v délce cca 250 metrů Luhem u obce Skryje, kde se dnes nacházejí především rekreační objekty.

Zajímavosti[editovat | editovat zdroj]

Dolní tok[3] Skryjského potoka tvoří víceméně rozhraní mezi významnými geomorfologickými celky[4] a to oblastí Plzeňská pahorkatina (celek Plaská pahorkatina, podcelek Kralovická pahorkatina, okrsek Radnická vrchovina) na západě a Brdskou oblastí (celek Křivoklátská vrchovina, podcelek Zbirožská vrchovina, okrsek Vlastecká vrchovina) na východě a jihu.

Podél dolního[3] toku Skryjského potoka prochází Naučná stezka Skryjský luh přibližující zdejší přírodní poměry, zastoupenou flóru a faunu i historické zajímavosti této oblasti.

Přístup[editovat | editovat zdroj]

K pramenu Skryjského potoka se lze dostat po zelené turistické trase vedoucí od rozcestníku turistických cest RA037 před kostelem sv. Archanděla Michaela ve Skryjích jižně. V levotočivém ohybu lesní zpevněné (asfaltové) cesty, kde turistická trasa odbočuje vpravo k jihu a začíná kopírovat horní tok Skryjského potoka, začíná vlevo Naučná stezka Skryjský luh. Při cestě k pramenu Skryjského potoka je třeba po cca 600 metrech od místa, kde turistická stezka opouští zpevněnou lesní cestu, odbočit na lesní cestu vpravo, kde se po pravé straně po cca 100 metrech nachází prameniště tohoto potoka.

K ústí Skryjského potoka do Berounky lze dojít od pravobřežního předmostí skryjského mostu v Luhu po pravém břehu. Po 200 metrech odbočuje vpravo proti proudu Skryjského potoka Naučná stezka Skryjský luh, po dalších 50 metrech odbočuje žlutá turistická trasa vedoucí od mostu vpravo k hradu Týřovu. Ústí Skryjského je cca 50 metrů rovně od této odbočky.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Český hydrometeorologický ústav: Úsek hydrologie oddělení povrchových vod. Hydrologický seznam podrobného členění vodních toků ČR [online]. 2005 [cit. 2015-06-05]. Dostupné z: http://voda.chmi.cz/opv/doc/hydrologicky_seznam_povodi.pdf Archivováno 15. 11. 2020 na Wayback Machine.
  2. EAgri: Centrální evidence vodních toků [online]. 2015 [cit. 2015-06-05]. Dostupné z: http://eagri.cz/public/web/mze/voda/aplikace/cevt.html Archivováno 11. 4. 2020 na Wayback Machine.
  3. a b Od křížení s lesní cestou od Skryj k lesní samotě Písky.
  4. Geologická mapa. Česká geologická služba [online]. 2005 [cit. 2015-06-05]. Dostupné z: http://mapy.geology.cz/geocr_25/?center=-791609,-1049731&scale=10000 Archivováno 8. 1. 2017 na Wayback Machine.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]