Skleněný palác

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Skleněný palác
v Praze-Bubenči
Skleněný palác v Praze-Bubenči
Skleněný palác
v Praze-Bubenči
Základní informace
SlohFunkcionalismus
ArchitektRichard Ferdinand Podzemný
Výstavba193637
MateriálŽelezobeton
StavebníkZemská banka
Poloha
Adresanáměstí Svobody 728/1
Praha 6, Bubeneč
160 00  Praha 6, ČeskoČesko Česko
UliceNáměstí Svobody, Terronská a Čs. armády
Souřadnice
Map
Další informace
Rejstříkové číslo památky40466/1-1472 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Skleněný palác, lidově Skleňák je údajně jedna z nejkvalitnějších[1] předválečných bytových staveb v Praze. Nachází se v Praze 6-Bubenči, náměstí Svobody č. 728/1. Budova je chráněna jako kulturní památka České republiky.[2]

Dějiny paláce[editovat | editovat zdroj]

Celkový pohled na Skleněný palác

Byl postaven v letech 19361937 podle návrhu architekta Richarda Podzemného jako nájemní dům pro Zemskou banku na základě předchozí užší architektonické soutěže. Tvoří čelo trojúhelníkovitého náměstí Svobody, dříve Dürichovo náměstí.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Monumentální dům má lichoběžníkovitý půdorys – do Náměstí Svobody se obrací jeho rozlehlá střední sedmipodlažní část a na ni kose navazují dvě kratší šestipodlažní boční křídla: levé směřuje do ulice Československé armády, pravé do Terronské. Dvůr je upraven jako zahrada, kde býval tenisový kurt a dětské hřiště. Měl bohatě vybavené podzemí – sklepy, prádelna, sušárny a mandlovna, garáže (jen část z toho je v provozu dodnes). Byty jsou různě velké – od garsoniér až po čtyřpokojové, nejvíce (20) je však bytů dvoupokojových, ve všech jsou vestavěné skříňové stěny a topení v podlaze. Většina bytů má buď lodžii nebo zimní zahradu. Rovná střecha budovy sloužila jako rekreační terasa se zahradou.

Konstrukce domu je železobetonová, což však není zvnějšku příliš dobře poznat, neboť to prozrazují jen sloupy ve vstupní hale. Průčelí je přísně symetrické a geometrické. Celé prosklené přízemí domu patří obchodním prostorám, mezi nimi je uprostřed střední části rozlehlá vstupní hala. Ve střední části domu se nad obchodním přízemím střídají sloupce lodžií, zimních zahrad a okenních pásů. Boční křídla už nemají zimní zahrady, ale v místě, kde se ohýbají do přilehlých ulic je tento ohyb zdůrazněn lodžiemi. Většina fasády je prosklená, zbytek je pokryt bílými keramickými dlaždicemi.

Tento na svou dobu velice luxusní obytný dům, nabízející vysoký standard bydlení a zároveň atraktivní i na pohled, si záhy vysloužil přezdívky „Skleněný dům“ nebo dokonce „Skleněný palác“, lidově pak „Skleňák“, které mu vydržely dodnes.

Současnost[editovat | editovat zdroj]

V přízemí Skleněného paláce jsou komerční prostory a svatební síň a informační kancelář Prahy 6.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. CHOCHOL, Josef. Domy Zemské banky - Skleněný palác [online]. Archiweb [cit. 2020-12-22]. (popis, foto, výkresy). Dostupné online. 
  2. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2017-06-16]. Identifikátor záznamu 152536 : činžovní dům - Skleněný palác. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

  • Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu Skleněný palác na Wikimedia Commons
  • CHOCHOL, Josef. Domy Zemské banky - Skleněný palác [online]. Archiweb [cit. 2020-12-22]. (popis, foto, výkresy). Dostupné online. 
  • Obytný dům Zemské banky – Skleněný palác [online]. Slavné stavby (Praha 6) [cit. 2020-12-22]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2020-07-22.