Sklípkan kadeřavý

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxSklípkan kadeřavý
popis obrázku chybí
Stupeň ohrožení podle IUCN
málo dotčený
málo dotčený[1]
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenčlenovci (Arthropoda)
Podkmenklepítkatci (Chelicerata)
Třídapavoukovci (Arachnoidea)
Řádpavouci (Aranidea)
Podřádsklípkani (Mygalomorphae)
Čeleďsklípkanovití (Theraphosidae)
Rodtliltocatl
Binomické jméno
Tliltocatl albopilosum
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Sklípkan kadeřavý (Tliltocatl albopilosum; dříve Brachypelma albopilosum)[2] je sklípkan žijící v tropických lesích Kostariky, Nikaraguy a Hondurasu. Vzhledem ke své mírné povaze a velmi snadnému chovu patří mezi nejběžnější druhy chované v zajetí. Mláďata rostou poměrně rychle a při optimálním krmení a teplotě 25–28 °C dospívají během 2–3 let. Velikost dospělé samice je 7–8 cm (délka těla bez končetin), samci mohou být o 1–2 cm menší.

Na rozdíl od ostatních zástupců rodu Tliltocatl je tento sklípkan tmavě hnědý s bílými nebo světle hnědými kudrnatými chloupky na zadečku a končetinách. Světle hnědé nebo zlaté chloupky mají pavouci pocházející z Hondurasu, bíle a více kudrnaté zase pavouci z Kostariky a Nikaraguy. V nedávné době se proto objevily v odborné literatuře domněnky, že se může jednat o dva odlišné druhy. Vzhledem k podobnosti však bude třeba pro potvrzení nebo vyvrácení této domněnky genetická analýza.

Stejně jako u příbuzných druhů rodů Tliltocatl a Brachypelma se i zde jedná se poměrně klidného sklípkana, který se brání pouze vyčesáváním chloupků ze zadečku. Ty jsou velmi jemné a snadno se zabodávají do kůže a sliznic a vyvolávají svědění, pálení a případně i alergické reakce. Jen velmi vzácně může i kousnout, ale jeho jedovatost není nijak zásadní.

V listopadu 2019 byl rod Brachypelma rozdělen na rody Brachypelma a Tliltocatl, sklípkan kadeřavý byl zařazen do druhého zmíněného.[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Červený seznam IUCN 2022.2. 9. prosince 2022. Dostupné online. [cit. 2023-01-03]
  2. a b MENDOZA, Jorge; FRANCKE, Oscar. Systematic revision of Mexican threatened tarantulas Brachypelma (Araneae: Theraphosidae: Theraphosinae), with a description of a new genus, and implications on the conservation. Zoological Journal of the Linnean Society. Dostupné online [cit. 2019-11-16]. DOI 10.1093/zoolinnean/zlz046. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]