Shep

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Shep
Pomník věnovaný Shepovi
Pomník věnovaný Shepovi
Základní informace
DruhPes domácí
RasaKříženec border kolie
PohlavíPes
Narození1930
Úmrtí12. ledna 1942
ZeměUSAUSA USA
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Shep (193012. ledna 1942) byl kříženec plemene border kolie, kterého, podobně jako například psa Hačika, proslavila věrnost pánu.

Život[editovat | editovat zdroj]

Památná deska popisující Shepův příběh

Shep se pravděpodobně narodil v roce 1930 v divoké Montaně ve Spojených státech. Své mládí strávil se svým majitelem (jméno neznámé), pastevcem, kterému pomáhal s hlídáním a pasením ovcí a dobytka. Sám jeho majitel byl velice chudý a pracoval za nocleh a jídlo.

V létě roku 1936, když bylo Shepovi okolo šesti let, pastýř náhle onemocněl a byl hospitalizován ve městě Fort Benton. Po dobu jeho hospitalizace se o Shepa staraly jeptišky. Pastýř nakonec ale zemřel a jeho rodina požádala, aby bylo jeho tělo vlakem převezeno zpět na východ USA, kde měl příbuzné. Shep následoval rakev svého majitele až ke vlaku, avšak průvodčí jej do vlaku nevpustili a on zůstal na nádraží. Shep se tedy schoval pod jeden z vagónů, o několik dní později jej našli železničáři, kteří se nejdříve snažili psa vyhnat, avšak ten se nedal. Až později se dozvěděli, že Shepův pán z nádraží odjel v rakvi.

Následovalo dalších šest let čekání. Nejdříve byl Shep vídán, jak se chodí napít k řece několik kilometrů daleko, ale pracovníci nádraží se rozhodli postarat se o něj. I v zimě, kdy se průvodčí snažil psa nalákat do budovy, zůstával venku a čekal na svého pána. Po krátké době si místní obyvatelé psa všimli a jeho příběh byl otisknut v regionálních novinách. Netrvalo dlouho a Shep se objevil nejen v Daily Express, ale i v The New York Times. Několik lidí se dokonce nabídlo, že se psa ujmou.

V posledních letech života byl Shep téměř hluchý a špatně viděl, většinu času spával v nádražní budově. Dne 12. ledna 1942 nešťastnou náhodou uklouzl na kolejích a spadl pod projíždějící vlak, srážku nepřežil.[1] Shepa pohřbili pracovníci nádraží na kopci nedaleko Fort Bentonu, pohřbu se účastnilo téměř dvě stě lidí. Samotné nádraží bylo později uzavřeno a přestože budova tam stojí i v současné době, samotné nádraží nefunguje. Ve městě existují hned dva památníky oslavující tohoto křížence; jedna kovová silueta na místě jeho hrobu, a druhá vedle hotelu Grand Union u řeky Missouri. Ta byla odhalena roku 1994.[2][3]

Shepův příběh je také popsán ve fikci Shep Forever Faithful.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Shep (American dog) na anglické Wikipedii.

  1. SHIRLEY, Gayle C. Amazing Animals of Montana. [s.l.]: Globe Pequot Press, 2005. 72 s. Dostupné online. ISBN 0-7627-3855-3. S. 43–44. 
  2. nl.newsbank.com [online]. nl.newsbank.com [cit. 2016-02-06]. Dostupné online. 
  3. community.seattletimes.nwsource.com [online]. community.seattletimes.nwsource.com [cit. 2016-02-06]. Dostupné online. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • KONÍČKOVÁ, Mirka. Příběh věrného Shepa. Psí kusy. Roč. 2014, čís. 12, s. 10, 11.