Husův sbor v Trhových Svinech

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Sbor Církve československé husitské v Trhových Svinech
Místo
StátČeskoČesko Česko
KrajJihočeský
OkresČeské Budějovice
ObecTrhové Sviny
LokalitaV centru obce naproti autobusovému nádraží
Souřadnice
Map
Základní informace
Církevčeskoslovenská husitská
Diecézeplzeňská
SborSbor Církve čs. husitské
Současný majitelNáboženská obec Církve československé husitské v Trhových Svinech
Architektonický popis
ArchitektLadislav Čapek
Stavební slohneoklasicistní
Výstavba6.4.1936–11.10.1936
Další informace
AdresaNábřeží Svat. Čecha 1302 374 01 Trhové Sviny
UliceNábřeží Svat. Čecha
Oficiální webhttps://husitskykostelsviny.cz/
Kód památky104820 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Sbor Církve československé husitské v Trhových Svinech je kostel umístěný v centru obce naproti autobusovému nádraží poblíž silnice vedoucí do Besednice. Někdy bývá taky označován jako Žižkův sbor. Sbor je také sídlem zdejší Náboženské obce Církve čs. husitské v Trhových Svinech.

Sbor byl postaven v roce 1936, a to ve velmi krátkém časovém horizontu. Výstavba započala „na zelené louce“ 6. dubna 1936 a díky nasazení všech pracovníků došlo k dodržení termínu slavnostního otevření, naplánovaného symbolicky na 11. říjen, tedy na den úmrtí vojevůdce Jana Žižky (den 11. října byl osudný i Mistru Janovi Husovi, kdy se roku 1414 vydal na cestu na koncil do Kostnice).

Historie stavby[editovat | editovat zdroj]

Starší fotka sboru
Starší fotka sboru

V letech 1933 až 1938 působil v Trhových Svinech farář Josef Minařík, za kterého se uskutečnilo vroucné přání všech postavit Sbor Jana Žižky z Trocnova (sbor = budova, která slouží k bohoslužbám a dalším církevním obřadům). Městské zastupitelstvo k tomu účelu věnovalo pozemek, na kterém bylo tržiště.

Rada starších Náboženské obce Církve československé v Trhových Svinech (zkráceně NO CČS) oslovila veřejnost se žádostí o finanční příspěvek.

Plány na sbor (kostel) vyhotovil zdarma architekt Ladislav Čapek z Prahy (Podnikatelství staveb, architekt Ladislav Čapek stavitel, Praha XVIII., Pevnostní ul. čp. 8), samotnou stavbu prováděl stavitel František Gušlbauer z Trhových Svinů, stavbu vedl Roman Stupka.

Stavba byla provedena v roce 1936, kdy 6. dubna se započalo s výstavbou a 11. října téhož roku byla dokončena. V listopadu proběhly dokončovací práce zejména ohrazení pozemku.

Dochovaný stavební deník zvyšuje historickou hodnotu stavby. Sbor je památkové chráněn od 25. května 2012 – byl zapsán jako národní kulturní památka podle § 2 a 42 zákona č. 20/1987 Sb. o státní památkové péči, a je zařazen mezi architektonické kulturní dědictví 19. a 20. století.

Charakter stavby[editovat | editovat zdroj]

Sbor je neoklasicistní budova s hranolovou věží a sloupovým portikem.

Budova se nachází na nárožní parcele a okolo ní je volná nezastavěná zahrada, takže se stavba svou převýšenou hmotou v jižní části města výrazně pohledově uplatňuje.

Z obdélného půdorysu vystupuje sakristie, kolumbárium a věž, na severní vstupní straně je předsazený portikus se sedmi polokruhovými arkádami na válcových sloupech, k němuž vede pětistupňové schodiště. V portiku jsou čtyři vstupy – dva střední dvoukřídlové vedou do lodi sboru, vlevo je vstup do věže a vpravo do kolumbária. Nad portikem je velké kruhové okno s barevnou vitráží, v pravém dolním rohu tohoto průčelí je nápis: SBOR CÍRKVE ČESKOSLOVENSKÉ HUSITSKÉ ZBUDOVANÝ NA PAMĚŤ JANA ŽIŽKY Z TROCNOVA.

Jižní vnější průčelí je členěné jednoduchou oplechovanou římsou, vystupuje z něj o něco nižší sakristie. V bočních průčelích jsou trojice polokruhově zaklenutých oken. Průčelí jsou ukončena bosovanou korunní římsou, na severním i jižním průčelí jsou nízké trojúhelné štíty.

Věž umístěná v severovýchodním nároží je štíhlá, v horní části rozšířená, s dvojicemi oken na všech čtyřech stranách. Je zakončená jehlancovou střechou.[1]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. sbor Církve československé husitské - Památkový Katalog. pamatkovykatalog.cz [online]. [cit. 2024-01-24]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]