Saskia Eskenová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Saskia Eskenová
Stranická příslušnost
ČlenstvíSociálnědemokratická strana Německa

Narození28. srpna 1961 (62 let)
Stuttgart
ChoťRoland Esken
Alma materUniverzita ve Stuttgartu
Profesepolitička a informatička
PodpisSaskia Eskenová, podpis
Webová stránkawww.saskiaesken.de
CommonsSaskia Esken
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Saskia Eskenová rozená Hofer-Schultz (* 28. srpna 1961 Stuttgart) je německá politička. Od prosince 2019 je spolupředsedkyní Sociálnědemokratické strany Německa (SPD), od prosince 2021 společně s Larsem Klingbeilem.

Vzdělání a povolání[editovat | editovat zdroj]

Vyrostla v Renningenu. Studovala na Gymnáziu Johannese Keplera ve městě Weil der Stadt a složila tam maturitní zkoušky. Studium germanistikypolitologie na univerzitě ve Stuttgartu přerušila a pak nedokončila. Poté pracovala jako doručovatelka balíků a číšnice.

Později vystudovala odbornou školu informatikyBöblingenu blízko svého bydliště. V tomto oboru pracovala. Byla členkou „Zemské rady rodičů“ (instituce podporující školství) ve spolkové zemi Bádensko-Württembersko.

Politická kariéra[editovat | editovat zdroj]

Poslankyní Spolkového sněmu za SPD je od roku 2013. Spolupředsedkyní strany byla překvapivě zvolena ve druhém kole hlasování členské základny v prosinci 2019. Eskenová a Walter-Borjans tehdy jako zástupci levicového směru v SPD porazili spolkového ministra financí Olafa Scholze a jeho spolukandidátku Klaru Geywitz. Od prosince 2021 je druhým spolupředsedou Lars Klingbeil.

Rodinný život[editovat | editovat zdroj]

Eskenová je vdaná a má tři již dospělé děti. V době jejich dětství nebyla zaměstnaná. Její manžel Roland Esken je důchodce.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Saskia Esken na německé Wikipedii.


Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]