Santinka

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Santinka
Chybí zde svobodný obrázek
Základní informace
Slohbaroko
Výstavba1664-1673
Zánikpo 1930
Další majiteléSantino de Bossi
Poloha
Adresapůvodní č.p. 25, Praha 6 - Dejvice, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Map
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Santinka je zaniklá usedlost v Praze 6-Dejvicích, která stála východně od usedlosti Kotlářka v místech náměstí Na Santince.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Roku 1487 koupil malostranský kožešník Štěpán 3 strychy polí a založil na nich vinohrad. V jihozápadním rohu pozemku se nacházela prohlubeň způsobená přívalovými dešti, podle které se místu také říkalo „V rokli“. Majitelé se rychle střídali a často to byli měšťané ze Starého Města. V 16. století byla část vinice přeměněna na chmelnici.

V letech 1664–1673 ji vlastnil malostranský měšťan a císařský stavitel Santino de Bossi, po kterém získala název. Bossi zde postavil obytné stavení a pozemky vinice rozšířil.

Od roku 1699 byl jejím majitelem registrátor při stavovském úřadu Maxmilián Františe Wendt z Malé Strany, majitel nedaleké Duchonské a Heřmanova dvora. Koncem 18. století je k usedlosti uváděn dům, zahrada obehnaná zdí, zahrádka, jáma a bahnisko. Od roku 1788 až do počátku 20. století měla Santinku v majetku rodina Jana Linharta Hennera. Ve 20. století byl jedním ze spoluvlastníků profesor Kamil Krofta.

Jednopatrová barokní budova byla zbořena ve 30. letech 20. století v souvislosti s výstavbou školy v Bílé ulici.[pozn. 1]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

  1. Podle knihy Pražské usedlosti stála Santinka v místě školy.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • LAŠŤOVKOVÁ, Barbora: Pražské usedlosti. 1. vyd. Praha: Libri, 2001. 359 s. ISBN 80-7277-057-8. S. 258-259

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]