Sachalinští Korejci

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Sachalinští Korejci

Sachalinští Korejci jsou ruští občané a obyvatelé korejského původu žijící na ostrově Sachalin, kteří mohou vysledovat své kořeny k přistěhovalcům z někdejších provincií Gyeongsang a Jeolla v Jižní Koreji na přelomu 30. a 40. let 20. století, během japonské okupace Koreje.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

V době japonské okupace byla jižní polovina ostrova Sachalin, tehdy známá jako prefektura Karafuto, pod kontrolou Japonského císařství, zatímco severní polovina byla součástí Sovětského svazu. Japonská vláda rekrutovala a nutila korejské dělníky do služby a dopravovala je do Karafuta, aby tím řešila nedostatek pracovních sil (následek druhé světové války). Rudá armáda napadla Karafuto dny před kapitulací Japonska; zatímco všichni Japonci až na několik se tam úspěšně repatriovali, téměř jedna třetina Korejců si nemohla zajistit povolení k odletu do Japonska nebo do svých domovských měst v Jižní Koreji. Dalších čtyřicet let žili v exilu.[2]

Repatriační program[editovat | editovat zdroj]

V roce 1985 japonská vláda nabídla tranzitní práva a finanční prostředky na repatriaci původní skupiny Sachalinských Korejců; pouze 1500 z nich se však v následujících dvou desetiletích vrátilo do Jižní Koreje. Naprostá většina Korejců všech generací se místo toho rozhodla zůstat na Sachalinu. V roce 2023 pokračuje z jihokorejské strany repatriační program.

Populace[editovat | editovat zdroj]

Populace čítá přibližně 55 000 příslušníků (2023).

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Sakhalin Koreans na anglické Wikipedii.

  1. A Forgotten People: The Sakhalin Koreans – CAAM Home [online]. caamedia.org [cit. 2023-05-24]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. History of the Sakhalin Koreans [online]. zum.de, Korean Minjok Leadership Academy [cit. 2023-05-24]. Dostupné online. (anglicky) 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]