Sýpka (Mannersdorf am Leithagebirge)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Sýpka
Pohled na bývalou sýpku z ulice Jägerzeile
Pohled na bývalou sýpku z ulice Jägerzeile
Účel stavby

muzeum

Základní informace
Výstavba1579
Další majitelémajitelé panství Scharfeneck
Současný majitelMěsto Mannersdorf am Leithagebirge
Poloha
AdresaMannersdorf am Leithagebirge, RakouskoRakousko Rakousko
UliceJägerzeile 9
Souřadnice
Map
Další informace
Kód památky11369
WebOficiální web muzea
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Zámecká sýpka v dolnorakouském městě Mannersdorf am Leithagebirge, náležící původně k tamějšímu zámku, stojí na ulici Jägerzeile čp. 9. 26. února 1979 v ní bylo slavnostně otevřeno městské muzeum[pozn. 1], ve kterém byla původně k vidění pouze archeologická expozice; později došlo v roce 1988 k rozšíření o kamenickou a etnografickou sekci.[2] Jsou v něm vystaveny taktéž spolie z předkřesťanského kostela v obci Au am Leithaberge.

Sýpka, náležící k panství Scharfeneck, byla vystavěna roku 1579. Dnešní vzhled odpovídá 2. polovině 17. století. Jedná se o obdélníkové, podsklepené špýcharové stavení s podélnými okny a sedlovou střechou. Interiér, zaklenutý v síních sýpky klenbou, kde se dnes nachází archeologická expozice[3], je rozdělen do dvou lodí.[4] V nejvyšším patře se nachází trámový strop.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Schüttkasten Mannersdorf am Leithagebirge na německé Wikipedii.

  1. Stadtmuseum Mannersdorf. Niederösterreich. Einfach erfrischend. [online]. [cit. 2023-08-26]. Dostupné online. (německy) 
  2. HÖGER, -. Markgemeinde Mannersdorf am Leithagebirge. S. 6–7. Amt der Niederösterreichischen Landesregierung [online]. [cit. 2023-08-26]. S. 6–7. Dostupné online. (německy) 
  3. KUTTNER, Eva. Kultur- und Museumsverein Mannersdorf am Leithagebirge. Der römische Limes in Österreich [online]. [cit. 2023-08-26]. Dostupné online. (německy) 
  4. Herzlich Willkommen im Stadtmuseum Mannersdorf. Stadtmuseum Mannersdorf [online]. [cit. 2023-08-26]. Dostupné online. (německy) 

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

  1. Původní městské muzeum, založené 8. prosince 1935, bylo včetně veškerých sbírek ke konci druhé světové války zcela zničeno. Rozvojem zemědělské činnosti v 60. letech 20. století byla objevena řada významných archeologických nálezů, které podnítily vznik nové muzejní instituce ve městě.[1]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]