Ryszard Petru

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ryszard Petru
Stranická příslušnost
ČlenstvíNowoczesna (2015–2018)
Unia Wolności

Narození6. července 1972 (51 let)
Vratislav
Partner(ka)Joanna Schmidt
Alma materVaršavská ekonomická škola (do 1997)
13 Grochowa Street, Wrocław
Profeseekonom a politik
OceněníSilver Lips award (2016)
Silver Lips award (2019)
PodpisRyszard Petru, podpis
Webová stránkaryszard.petru.nowoczesna.org
CommonsRyszard Petru
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Ryszard Jerzy Petru (* 6. července 1972 Vratislav) je polský ekonom a politik strany Nowoczesna. Je také předsedou Sdružení polských ekonomů.

Biografie[editovat | editovat zdroj]

Ryszard Petru studoval na Fakultě informatiky a managementu na Technické univerzitě ve Vratislavi. Je také absolventem Hlavní obchodní školy ve Varšavě. Během studií byl asistentem poslance Unie svobody Władysława Frasyniuka. Na základě doporučení svého lektora Leszka Balcerowicze začal pracovat v Centru pro sociální a ekonomický výzkum. Když se Balcerowicz ujal postu místopředsedy vlády a ministra financí, Petru se stal jeho poradcem v oblasti důchodové reformy.

Petru byl členem Unie svobody a za stranu neúspěšně kandidoval. V letech 2001–2004 pracoval jako ekonom ve Světové bance, kde byl zodpovědný za reformy veřejných financí, regionální politiky a investiční klima v Polsku a Maďarsku. Později pracoval v ostatních bankách, kde zastával vedoucí pozice.

Ryszard Petru se často účastní mediálních diskusí na hospodářská témata.

V lednu 2015 založil novu politickou stranu „Nowoczesna Ryszarda Petru“. V parlamentních volbách 25. října 2015 byl kandidátem ve Varšavě na první pozici stranické kandidátky. Ve volbách do Sejmu získal 129 088 hlasů a byl zvolen poslancem. Jeho strana získala čtvrté místo a 28 delegátů s 7,6 % hlasů.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]