Rostya Gordon-Smith

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Rostya Gordon-Smith
Narození19. června 1949 (74 let)
Havlíčkův Brod
Povoláníobchodnice, podnikatelka, manažerka a tisková mluvčí
Nábož. vyznáníCírkev Ježíše Krista Svatých posledních dnů (od 1976)
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Rostya Gordon-Smith (* 19. června 1949 Havlíčkův Brod) je česká podnikatelka.

Život a působení[editovat | editovat zdroj]

Narodila se do rodiny Rostislava Luska a Jiřiny Luskové, rozené Fidlerové jako Rostislava Lusková.[1] V roce 1968 emigrovala bez peněz a bez znalosti jazyka do Anglie. Vystudovala na University of London[2] a provdala se. Jejím manželem se stal stavební inženýr Simon Gordon–Smith (1948–2023).[3] V roce 1977 spolu adoptovali novorozeného chlapce Davida. Později ještě porodila a vychovala syny Georga, Richarda a Henryho. Na mateřské dovolené byla 10 let. Kariéru zahájila až ve svých čtyřiceti letech. Přes dvacet let působí v oblasti řízení a rozvoje organizací, lidí a týmů nejen v Česku, ale i v Kanadě, Velké Británii, Japonsku, Brazílii, Estonsku, Rusku a v dalších zemích. Získala vzdělání ve Velké Británii, Kanadě a Austrálii.

Působila ve vrcholových pozicích velkých koncernů i mezinárodních podniků. V roce 2001 byla jmenována jednou z 50 vrcholových, světových HR manažerů, v roce 2006 byla zvolena mezi 20 nejvlivnějšími ženami v České republice. Je zakladatelkou konzultační společnosti People Impact a celonárodní soutěže pro nejlepší projekt v HR – „HREA“, HR Excellence Award.

Publikovala články v časopisech Computer World, HK East European Review, Beautiful British Columbia, Personal, HR Forum a Moje Psychologie. Spolu s Věrou Staňkovou je autorkou motivační knihy o důležitosti osobního rozvoje Úspěšně s kůží na trh (Insignis, 2010).

Je častou mluvčí na mezinárodních konferencích, přednáškách a seminářích. Její nejnovější projekt Minerva 21 oslovuje české ženy s heslem „Čeříme vodu“.

Je praktikující křesťankou a příslušnicí Církve Ježíše Krista posledních dnů.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Rostya Gordon - Smith (1949). www.pametnaroda.cz [online]. [cit. 2024-04-03]. Dostupné online. 
  2. The University of London and Women Students. victorianweb.org [online]. [cit. 2024-04-03]. Dostupné online. 
  3. Simon Gordon-Smith Obituary 2023. Memorial Mortuaries and Cemeteries [online]. [cit. 2024-04-03]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]