Rosa Mystica

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Nezaměňovat s: Mystická růže (symbol Panny Marie)
Rosa Mystica
Růže tajemná – Matka církve
Mariánské zjevení
Socha Panny Marie pod názvem Růže tajemná v kapli zjevení v Montichiari-Fontanelle (Itálie)
Socha Panny Marie pod názvem Růže tajemná v kapli zjevení v Montichiari-Fontanelle (Itálie)
DiecézeBrescia
Osobní údaje
Datum narozenívznik: 1947–1966
Blízká osobasvědkyně: Pierina Gilliová
Svatořečení
Svátek13. července (svátek)
8. prosince (v poledne, tzv. „Hodina všeobecné milosti“)
AtributyPanna Maria se třemi meči nebo třemi růžemi v červené, bílé a žluté barvě.
Místo úctyMontichiari a Fontanelle (Itálie); Svatyně Růže tajemné – Matky církve
multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Rosa Mystica (neboli Růže tajemná či Růže mystická) je poetický titul Marie. Jednou z forem mariánské úcty je vzývání modliteb Panny Marie pomocí litanií s různými tituly a titul „Růže tajemná“ se nachází v loretánských litaniích. Je to také katolický titul Panny Marie, který vychází z mariánských zjevení, o nichž v letech 1947–1966 podala zprávu Pierina Gilliová v Montichiari a Fontanelle v Itálii.

Původ[editovat | editovat zdroj]

Biblickým zdrojem názvu je Píseň písníPís 2, 1 (Kral, ČEP), často překládaná jako „Já jsem růže ze Šaronu“. Biskup Robert Charles Morlino vyvozuje souvislost s Izajášem – Iz 11, 1 (Kral, ČEP): „Z pařezu Jesse vyraší výhonek a z jeho kořenů vypučí květ“.[1] To se odráží i v německém adventním hymnu Es ist ein Ros entsprungen, v češtině známém jako„Hle, jak kvete růže“, který odkazuje na starozákonní Izaiášova proroctví, jež v křesťanském výkladu předpovídají Kristovo vtělení, a na strom Jesse, tradiční symbol Ježíšova rodu.[2]

Příklady z umění a literatury[editovat | editovat zdroj]

Zbožná soška Panny Marie pod názvem Rosa Mystica

V kostele Maria Rosenberg v německém Waldfischbach-Burgalbenu je umístěn zbožný obraz Panny Marie s růžemi z roku 1138.

John Henry Newman řekl,

Maria je nejkrásnější květina, jakou kdy duchovní svět viděl. Z moci Boží milosti vzešly z této neúrodné a pusté země květy svatosti a slávy a Marie je jejich Královnou. Je Královnou duchovních květů, a proto se jí říká Růže, neboť růže je ze všech květů nazývána nejkrásnější. Kromě toho je však Růží mystickou neboli skrytou, neboť mystická znamená skrytá.[3]
Zbožná medailka Maria Rosa Mystica – Mater Ecclesiae

Růže jsou odedávna spojovány s Pannou Marií, červená růže symbolizuje lásku, bílá růže čistotu. V pátém století Coelius Sedulius označil Marii za „růži mezi trním“.[4] Růže, známá jako „královna květin“, představuje Pannu Marii jako Královnu nebes. Středověcí autoři se také odvolávali na úryvek ze Sirachovce – Sir 24, 14 (Kral, ČEP) „jako palma v Engedi, jako růžový keř v Jerichu“. Bernard z Clairvaux řekl: „Eva byla trním, zraňovala, přinášela všem smrt; v Marii vidíme růži, která konejší bolesti všech a vrací všem osud spásy.“ V Marii je růže, která je pro všechny osudem spásy. Maria se slaví pod názvem „Panna Maria Růžencová“ v italské Lucce 30. ledna. Růže zaujímají významné místo ve zjevení Panny Marie Guadalupské.

Gerard Manley Hopkins napsal zbožnou báseň „Rosa Mystica“ (asi 1874–1875), která obsahuje verše: „Maria Panna, dobře srdce ví, / ona je tajemství, ona je ta růže.“[5] V románu George Egertona Rosa Amorosa (1901) se opakuje litanie: „Rosa mystica! Ora pro nobis!“, ale následně ji převrací tím, že ji transformuje do panteistické výzvy „Jilm nad hlavou je má Rosa mystica![6] Chrysogonus Waddell složil sborovou skladbu a capella s názvem „Rosa Mystica“, která zazněla ve filmu Lady Bird z roku 2017.[7]

Moderní italská zbožnost[editovat | editovat zdroj]

Italská vizionářka Panny Marie Pierina Gilli.

Římskokatolická diecéze Brescia 7. prosince 2019 slavnostně otevřela svatyni Panny Marie s názvem Rosa Mystica – Matka církve.[8][9] Svatyně je reakcí na svědectví Pieriny Gilliové, která v letech 1947 a 1966 informovala o mariánských zjeveních v Montichiari a sousedním Fontanelle v Itálii. Bez ohledu na to, zda byl zdroj skutečným zjevením Panny Marie, Pierina aktivně propagovala úctu k Panně Marii se třemi růžemi na prsou a způsob praktikování úcty k Marii pod názvem „Rosa Mystica“.[10]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Rosa Mystica na anglické Wikipedii.

  1. MORLINO, Robert. Mary, the Mystical Rose, is link to God [online]. Catholic Herald, Diocese of Madison, 2012-05-10 [cit. 2023-06-29]. Dostupné online. (angličtina) 
  2. PFATTEICHER, Philip H. „2. Advent“. Journey into the Heart of God: Living the Liturgical Year. [s.l.]: Oxford University Press, 2013. Dostupné online. ISBN 9780199997145. (angličtina) 
  3. NEWMAN, John Henry. Rosa Mystica. [s.l.]: Meditations and Devotions, 1893. Dostupné online. (angličtina) 
  4. Rosa Mystica [online]. Marian International Research Library, University of Dayton [cit. 2023-06-30]. Dostupné online. (angličtina) 
  5. Gerard Manley Hopkins and the language of mysticism [online]. The Free Library, 2014, rev. 2021-12-30 [cit. 2023-06-30]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2021-12-30. (angličtina) 
  6. EGERTON, George. Rosa Amorosa: The Love-Letters of a Woman. Londýn: Grant Richards, 1901. Dostupné online. S. 46–47. (angličtina) 
  7. BROWN, Dennis. Notre Dame Folk Choir recording featured in ,Lady Bird’ [online]. Notre Dame News, rev. 2018-02-01 [cit. 2023-06-30]. Dostupné online. 
  8. Istituzione Santuario Diocesano Rosa Mistica – Madre della Chiesa [online]. diocesi.brescia.it, rev. 2023-02-14 [cit. 2023-06-30]. Dostupné online. (italština)  „Potěšeni podporou Svatého stolce a v plném společenství s nejvyšším pontifikem Františkem máme radost, že můžeme tuto svatyni zasvětit Matce Páně a rozpoznat v ní plnou pravdu, kterou tyto dvě výstižné charakteristiky vyjadřují.“
  9. SANTUARIO DIOCESANO MARIA ROSA MISTICA MADRE DELLA CHIESA [online]. Roman Catholic Diocese of Brescia, 2019-12-07, rev. 2023-02-14 [cit. 2023-06-30]. Dostupné online. (italština) 
  10. Maria Rosa Mistica Fontanelle – History. Maria Rosa Mistica Fontanelle [online]. Foundation Rosa Mystica Fontanelle, rev. 2019-12-07 [cit. 2023-06-30]. Dostupné online. (angličtina) 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]