Ronald L. Rivest

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ronald L. Rivest
Corradem Giustozzi a Ron Rivest, 1999
Corradem Giustozzi a Ron Rivest, 1999
Narození6. května 1947 (76 let)
Schenectady
BydlištěSpojené státy americké
Alma materStanfordova univerzita
Niskayuna High School
Yaleova univerzita
Timothy Dwight College
Povolánímatematik, kryptolog, informatik, vysokoškolský učitel, informační pracovník a vědec
ZaměstnavatelMassachusettský technologický institut
OceněníACM Fellow (1994)
Paris Kanellakis Award (1996)
IEEE Koji Kobayashi Computers and Communications Award (2000)
Turingova cena (2002)
IACR Fellow (2004)
… více na Wikidatech
Webpeople.csail.mit.edu/rivest/
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Ronald L. Rivest (* 6. května 1947 Schenectady, New York, USA) je americký odborník v oblasti kryptografie. Působí jako profesor informatiky na Massachusettském technologickém institutu (MIT) v ústavu Informatiky a umělé inteligence.

Svá vysokoškolská studia absolvoval na univerzitě v Yale a na Stanfordově univerzitě. V Yale absolvoval bakalářské studium v oboru matematika, ve Stanfordu získal titul Ph.D. v oboru informatika.

Nejznámější výsledek jeho práce je z oblasti asymetrické kryptografie. Společně s Adim Šamirem a Lenem Adlemanem vytvořil systém asymetrické kryptografie, označovaný jako šifra RSA. Za tento objev získal v roce 2002 Turingovu cenu.

Zabývá se i symetrickým šifrováním. Je autorem algoritmů RC2, RC4, RC5 a spoluautorem algoritmu RC6. Písmena „RC“ označují termín „Rivest Cipher“ (Rivestova šifra) nebo „Ron’s Code“ (Ronův kód). (Poznámka: Algoritmus RC3 byl prolomen během tvorby RSA šifrování, RC1 zůstal pouze u nepublikované verze.) Rivest také vytvořil kryptografické hashovací funkce MD2, MD4 a MD5. V roce 2006 představil inovovaný elektronický volební systém (označovaný termínem ThreeBallot), který nezávisí pouze na šifrování, ale i na jiných algoritmech.

Je spoluautorem knihy Introduction to Algorithms, standardního učebního materiálu kurzů algoritmů.

Mimo svého působení na Massachusettském technologickém institutu je členem Národní akademie strojírenství, Akademie věd, komise EAC (Election Assistance Commission) a dalších vědeckých institucí. Patří mezi nejvýznamnější vědce ve svém oboru, o čemž svědčí mj. i čestný doktorát udělený na univerzitě v Římě.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]