Robert E. Simanek

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Robert E. Simanek

Narození26. dubna 1930
Detroit, Michigan
Úmrtí1. srpna 2022 (ve věku 92 let)
Novi, Michigan
Vojenská kariéra
HodnostPrivate First Class
Doba služby1951–1953
SloužilSpojené státy americké
SložkaUSMC
Jednotka2. prapor, 5. pluk námořní pěchoty
VálkyKorejská válka
VyznamenáníMedaile cti
Purpurové srdce
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Simanek v roce 2010

Robert Ernest Simanek (26. dubna 1930 Detroit1. srpna 2022 Novi) byl příslušník americké námořní pěchoty, který byl vyznamenán americkým nejvyšším vyznamenáním, Medailí cti, za své působení v korejské válce.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Simanek se narodil 26. dubna 1930 v Detroitu. Odmaturoval v roce 1948 a začal pracovat pro Ford Motor Company a General Motors před tím, než se přihlásil k americké námořní pěchotě, a to 13. srpna 1951.

Po ukončení základního výcviku v Parris Island v Jižní Karolíně, byl v říjnu 1951 poslán do Camp Pendletonu v Kalifornii. Po dalším tréninku v Camp Pendletonu byl v dubnu 1952 poslán do Koreje a 6. května 1952 byl připojen k rotě F, 2. praporu, 5. pluku. Získal také dvě služební hvězdy za své působení.

Simanek sloužil u roty F, 2. praporu, 5. pluku u 1. divize námořní pěchoty, když se 18. srpna 1952 dostal do akce. Hlídka, které se účastnil, postupovala z přátelských pozic do okupované základny, kde mariňáci vešli přímo do severokorejské pasti. Robert Simanek zakryl svým tělem nepřátelský granát, aby zachránil životy svým spolubojovníkům a byl ještě několikrát zraněn do nohou.

Lékařské péče se mu dostalo na palubě nemocniční lodi USS Haven a byl léčen i v Japonsku, než se mohl vrátit do Spojených států v září 1952. Následně byl hospitalizován v Mare Island v Kalifornii a v námořní stanici Great Lakes v Illinois, do doby než byl poslán do výslužby 1. března 1953.

Medaili cti obdržel od prezidenta Dwighta D. Eisenhowera v Bílém domě 27. října 1953. Robert E. Simanek byl 36. mariňák, který obdržel vyznamenání v korejské válce.

Dodatečně k Medaili cti získal i Purpurové srdce, vyznamenání za službu v korejské válce s dvěma bronzovými služebními hvězdami, poté americké vyznamenání za službu a vyznamenání za národní obranu.

Vyznamenání[editovat | editovat zdroj]

Citace k Medaili cti[editovat | editovat zdroj]

Simankova oficiální zpráva k Medaili cti:

Za zřetelnou statečnost a neohroženost v ohrožení svého života, při službě s rotou F, 2. praporu 5. pluku 1. divize námořní pěchoty, v akci proti nepřátelským jednotkám v Koreji, 17. srpna 1952. Během doprovázení patroly do okupovaného území, hluboko za nepřátelské linie, Private First Class (Vojín první třídy) Simanek vykazoval vysoký stupeň odvahy a odhodlaného ducha sebeobětování v ochraně životů jeho kamarádů. Jeho jednotka byla napadena intenzivní nepřátelskou palbou z minometných a střeleckých zbraní a pod těžkou palbou byli donuceni se stáhnout do nejbližšího zákopu. Nepřítel se dostal na takovou vzdálenost, že dokázal vhodit granát přímo do jejich zákopu. Robert. E Simanek byl natolik odhodlaný se záchranou jeho kamarádů, že se bezohledně vrhl na nepřátelský granát, jeho tělo pohltilo veškerou explozi a tím ochránil jeho kamarády před těžkým zraněním či smrtí. Za vysokou odvahu v tváři naprosto jisté smrti byl vyznamenán nejvyšším vyznamenáním Spojených států.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Robert E. Simanek na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]