Rezervace Dja

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zdroje k infoboxu
Zdroje k infoboxu
Rezervace fauny Dja
IUCN kategorie VI (Oblast chráněných zdrojů)
Základní informace
Vyhlášení1950
Rozloha5 260 km2
Poloha
StátKamerunKamerun Kamerun
Souřadnice
Geodata (OSM)OSM, WMF
Rezervace Dja
Rezervace Dja
Další informace
Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Světové dědictví UNESCO
Smluvní státKamerunKamerun Kamerun
Typpřírodní dědictví
Kritériumix, x
Odkaz407 (anglicky)
Zařazení do seznamu
Zařazení1987 (11. zasedání)

Rezervace Dja je biosférická rezervace v jižním Kamerunu, která je od roku 1987 zároveň i světovým přírodním dědictvím UNESCO. Z 90 % je pokrytá tropickým deštným lesem, území je odvodňováno stejnojmennou řekou Dja, která je přítokem Konga. Panuje zde tropické klima se střídáním období sucha a období dešťů. Průměrný roční srážkový úhrn dosahuje hodnoty 1570 mm, přičemž pouze 100 mm spadne mimo období deště. Nadmořská výška rezervace se pohybuje od 400 do 800 m n. m. Průměrná roční teplota je 23 °C.

Dle průzkumu oblasti z roku 1995 zde žilo přes sto druhů savců - např. gorila nížinná, slon pralesní, kočkodan bělonosý, kočkodan talapoin, luskoun velký, prase bradavičnaté, prase pralesní, buvol pralesní, bongo lesní.

Území Dja je zahrnuto do mezinárodního ochranářského programu „Tri-National Dja-Odzala-Minkébé“ (TRIDOM) Světového fondu na ochranu přírody. Další zapojená území jsou národní park Odzala-Kokoua v Konžské republice a národní park Minkébé v Gabonu.[1]

Fotogalerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. TRIDOM: Tri-National Dja-Odzala-Minkébé [online]. Světový fond na ochranu přírody [cit. 2024-04-20]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]