Reigateské panstvo

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Reigateské panstvo
Holmes převrhává stolek. (ilustrace z roku 1893, Sidney Paget, The Strand Magazine)
Holmes převrhává stolek. (ilustrace z roku 1893, Sidney Paget, The Strand Magazine)
AutorArthur Conan Doyle
Původní názevThe Adventure of the Reigate Squire
ZeměSpojené království
Jazykangličtina
Žánrdetektivní povídka
Datum vydání1893
Předchozí a následující dílo
Musgraveský rituál Mrzák
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Reigateské panstvo je jedna z 56 krátkých detektivních povídek o Sherlocku Holmesovi, kterou napsal Sir Arthur Conan Doyle. Poprvé byla vydána v červnu roku 1893 v časopisu The Strand Magazine pod názvem The Adventure of the Reigate Squire[1][2]. Je šestou z jedenácti povídek vydaných knižně v souboru Vzpomínky na Sherlocka Holmese (anglicky The Memoirs of Sherlock Holmes)[pozn. 1][3].

Sám Doyle příběh umístil na konec žebříčku svých 12 nejoblíbenějších holmesovských povídek[4].

Holmes vyšetřuje záhadná vloupání a vraždu u města Reigate.

Děj[editovat | editovat zdroj]

Na zotavení po zdravotním kolapsu z předchozího intenzivního pátrání v Evropě vyveze dr. Watson Holmese ke svému známému, plukovníku Hayterovi, který má dům poblíž Reigate v Surrey. I přes doktorovu nelibost je Holmes zatáhnut do dalšího vyšetřování.

V Reigate předtím došlo ke zvláštnímu vloupání u Actonů, zloději téměř nic neodnesli, nyní byl při dalším zastřelen kočí rodiny Cunninghamů. V ruce zastřeleného byl nalezen útržek popsaného papíru s časem, který se shodoval s momentem vraždy.

Při prohlídce domu v doprovodu Watsona, plukovníka, policie a otce a syna Cunninghamovými Holmes náhle převrhne stolek a svede to na Watsona. Ve vzniklém rozruchu zmizí z místnosti, Cunninghamovi se ho vydají hledat. Holmesovi se takto podařilo získat druhou část útržku, kterou měl mladý Cunningham v županu. Za chvíli je slyšet Holmesův křik o pomoc – Cunninghamovi se ho pokouší udusit a papír mu sebrat, jsou zatčeni.

Holmes popisuje svůj logický úsudek – text na útržku zjevně psali dva lidé, rukopisem odpovídají Cunninghamům, jejichž svědecká výpověď byla navíc nepřesná. Mezi Actonovými a Cunninghamovými byly spory o majetek, Cunninghamovi se vloupali k Actonům, aby se zmocnili nějaké právní listiny. Kočí je při tom viděl a chtěl je vydírat, vylákali ho tedy pomocí zprávy ven a zastřelili.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

  1. V britských vydáních je sedmou povídkou z dvanácti. Britská vydání The Memoirs of Sherlock Holmes totiž obsahují i povídku Lepenková krabice, která je většinou v ostatních vydáních (včetně českého) řazena do souboru Poslední poklona Sherlocka Holmese (His Last Bow).

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Plot Summary of "The Adventure of the Reigate Squire". Owlcation. Dostupné online [cit. 2023-10-01]. (anglicky) 
  2. Discovering Sherlock Holmes - A Community Reading Project From Stanford University. sherlockholmes.stanford.edu [online]. [cit. 2023-10-01]. Dostupné online. 
  3. REDMOND, Christopher. Sherlock Holmes handbook. 2nd ed. vyd. Toronto, Ont: Dundurn 336 s. ISBN 978-1-55488-446-9. 
  4. MADSEN, Diane Gilbert. What's Your Favorite Sherlock Holmes Story? - Strand Magazine [online]. 2016-09-20 [cit. 2023-10-01]. Dostupné online. (anglicky) 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Vzpomínky na Sherlocka Holmese – e-kniha, publikováno Městskou knihovnou v Praze.