Musgraveský rituál

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Musgraveský rituál
Holmes a Reginald Musgrave. (ilustrace z roku 1893, Sidney Paget, The Strand Magazine)
Holmes a Reginald Musgrave. (ilustrace z roku 1893, Sidney Paget, The Strand Magazine)
AutorArthur Conan Doyle
Původní názevThe Adventure of the Musgrave Ritual
Jazykangličtina
Žánrdetektivní povídka
Datum vydání1893
Předchozí a následující dílo
Gloria Scottová Reigateské panstvo
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Musgraveský rituál je jedna z 56 krátkých detektivních povídek o Sherlocku Holmesovi, kterou napsal Sir Arthur Conan Doyle. Poprvé byla vydána v květnu roku 1893 v časopisu The Strand Magazine pod názvem The Adventure of the Musgrave Ritual[1]. Je pátou z jedenácti povídek vydaných knižně v souboru Vzpomínky na Sherlocka Holmese (anglicky The Memoirs of Sherlock Holmes)[pozn. 1][2].

Sám Doyle příběh označil jako jednu ze svých 19 nejoblíbenějších holmesovských povídek (umístil ji na 11. místo), mezi čtenáři se v hlasování roku 1999 objevila na 6. místě.[3]

Holmes vypráví Watsonovi o případu, který mu pomohl nalákat klienty a prorazit jako detektivní poradce. Souvisel s rituálem rodiny Musgraveů, zmizením dvou členů služebnictva a historickým nálezem.

Děj[editovat | editovat zdroj]

Dr. Watson popisuje některé rozmary Holmesova chování (např. vyzdobení pokoje monogramemVR“ střelbou do zdi) a podivuje se nad jeho nepořádností. Když ho přesvědčí, aby trochu poklidil, vytáhne Holmes kufr s přeměty z případu Musgraveského rituálu a začne vyprávět o jejich histori.

VR („Victoria Regina“) na zdi v muzeu Sherlocka Holmese, 221B Baker Street, Londýn.

Holmese oslovil spolužák z univerzity Reginald Musgrave. V jeho sídle Hurlstone došlo k záhadnému zmizení komorníka a služebné.

Komorník Brunton byl jednou v noci Musgravem přistižen, jak si v knihovně prohlíží nějaké rodinné listiny. Musgrave mu za to nařídil, ať do týdne odejde, ale třetí den Brunton záhadně zmizel. Pár dní na to zmizela i služebná Rachel Howellsová, která se od komorníkova zmizení chovala hystericky. Brunton jí kdysi slíbil, že se s ní ožení, ale pak ji opustil. Stopy Howellsové vedly k jezeru, v něm byl však nalezen jen pytel haraburdí.

Na listině, kterou si Brunton četl, byl text k Musgraveskému rituálu, který se v rodině předával už po staletí a Musgraveovi přišel úsměvný. Holmes se však domníval, že označuje nějaké místo. Dovedl je až do sklepení. Po odsunutí težké desky objevili komoru s otevřenou truhlou a tělem komorníka Bruntona. V truhle bylo jen několik mincí z dob Karla I.

Holmes si myslí, že Brunton věděl o cennosti obsahu truhly, požádal proto Howellsovou, aby mu s odsunutím těžké desky pomohla, desku si podpírali poleny. Po vyndání obsahu truhly došlo buď omylem, nebo úmyslně k vyklouznutí polene a Burton zůstal uvězněn. Obsah truhly pak hodila Howellsová do jezera, aby se zbavila stop.

V pytli vyloveném z jezera se ukázala být poničená stará koruna anglických králů. Jeden z předků, Sir Ralph Musgrave, býval pravou rukou Karla II., klenoty zřejmě schoval s úmyslem se pro ně později vrátit, ale zemřel a zanechal po sobě pouze text, který se předával jako rituál. Rachel Howellsová zřejmě utekla za hranice. Koruna byla po právních tahanicích vystavena v Hurlstonu.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

  1. V britských vydáních je šestou povídkou z dvanácti. Britská vydání The Memoirs of Sherlock Holmes totiž obsahují i povídku Lepenková krabice, která je většinou v ostatních vydáních (včetně českého) řazena do souboru Poslední poklona Sherlocka Holmese (His Last Bow).

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Plot Summary of the Adventure of the Musgrave Ritual. Owlcation. Dostupné online [cit. 2023-09-25]. (anglicky) 
  2. REDMOND, Christopher. Sherlock Holmes handbook. 2nd ed. vyd. Toronto, Ont: Dundurn 336 s. ISBN 978-1-55488-446-9. 
  3. MADSEN, Diane Gilbert. What's Your Favorite Sherlock Holmes Story? - Strand Magazine [online]. 2016-09-20 [cit. 2023-09-18]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Vzpomínky na Sherlocka Holmese – e-kniha, publikováno Městskou knihovnou v Praze.