Regionální židovské muzeum Polná

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Regionální židovské muzeum Polná
Údaje o muzeu
StátČeskoČesko Česko
AdresaKarlovo náměstí, Polná
Zakladatelměsto Polná
Založeno2000
Zaměřenížidovské muzeum
Původní účel budovysynagoga
, rabínský dům
Vyhledávané exponátymikve
Zeměpisné souřadnice
Map
[www.infocentrumpolna.cz Webové stránky]
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Regionální židovské muzeum Polná je muzeum v Polné, kde sídlí v bývalé židovské synagoze a v rabínském domě. Založeno bylo v roce 2000[1] a zakladatelem a provozovatelem je město Polná.[2]

Expozice[editovat | editovat zdroj]

Muzeum má expozice a prohlídkové trasy umístěny na dvou místech, prvním je bývalá synagoga a druhým je rabínský dům. Obě budovy stojí na Karlově náměstí v Polné. V synagoze se dochovala část vnitřní výmalby s novogotickými iluzivními okny, většinou zůstalo obnažené cihelné zdivo bez omítky, jež upomíná na období jejího zrušení. V hlavním sále je instalována rekonstrukce původního svatostánku, ve vitrínách vystaveny ceremoniální a kultovní předměty. Dochovaly se synagogální lavice z 19. století a část původní dlažby. Na informačních panelech jsou uvedeny informace o historii synagogy a dalších židovských památek z kraje Vysočina.

V rabínském domě je kromě dochované stavby expozice původní kanceláře polenského rabína, na panelech jsou uvedeny informace o historii židovského města v Polné i rabínského domu. Ve zdivu se dochovala černá kuchyně a rituální lázeň mikve. V prvním patře expozice pokračuje tématy Hilsneriády a antisemitismu, je tam připomenuta tzv. zimní modlitebna. Historii domu, židovského města i užívání mikve přibližují informační panely.[2]

Obě expozice provozuje město Polná prostřednictvím svého informačního centra.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Klub za historickou Polnou. Polná - Židé - Klub Za historickou Polnou. Klub za historickou Polnou [online]. Klub za historickou Polnou [cit. 2016-08-02]. Dostupné online. 
  2. a b PROKEŠOVÁ, Tereza. Regionální židovské muzeum. Kraj Vysočina [online]. Kraj Vysočina, 2008-04-09 [cit. 2016-08-02]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]