Ramona Fossas Románs

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Blahoslavená
Ramona Fossas Románs
Řeholnice a mučednice
Narození11. listopadu 1881
Ripoll, Španělsko
Úmrtí27. července 1936 (ve věku 54 let)
Barcelona, Španělsko
Svátek27. červenec
Státní občanstvíŠpanělsko
ŘádŘád bratří kazatelů
Blahořečena28. října 2007, Svatopetrské náměstí, Vatikán, Benedikt XVI.
Uctívána církvemiŘímskokatolická církev a církve v jejím společenství
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Ramona Fossas Románs (11. listopadu 1881, Ripoll27. července 1936, Barcelona) byla španělská římskokatolická řeholnice kongregace Sester dominikánek od Zvěstování Panny Marie a mučednice. Katolická církev jí uctívá jako blahoslavenou.

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodila se 11. listopadu 1881 v Ripollu v provincii Girona. Navštěvovala školu, kterou vedly Sestry karmelitky lásky od Vedruny a když jí bylo devatenáct let, zemřel jí otec a ona odešla, aby pomohla své rodině pracovat do oděvní dílny. Ráda pomáhala a byla společenská.

Rozhodla se pro řeholní život a roku 1903 vstoupila k Sestrám dominikánkám od Zvěstování Panny Marie ve Vicu. Dvacet let se věnovala výuce v různých školách: Vic, Villanueva de Castellón, San Vicente de Castellet, Castillo del Remei, Girona a Pineda de Mar. Poté byla tři roky představenou v Canet de Mar, šest let v Montserratu a od roku 1935 v komunitě na ulici calle Trafalgar v Barceloně.

Měla činorodou, pilnou, obětavou povahu a tyto vlastnosti jí přinesly uznání a úctu řeholnic a studentů různých komunit a škol, ve kterých vykonávala svou službu.

Po vypuknutí Španělské občanské války a pronásledování katolické církve byly některé sestry nuceny odejít k přátelům a rodinám. V komunitě v Barceloně zůstalo jen pár sester. Dne 27. července byla matka Ramona a sestry Adelfa Soro Bó, Teresa Prats Martí, Otilia Alonso González, Ramona Perramón Vila zatčeny a odvedeny milicionáři. Pronásledovatelé je mučily a nutily vzdát se víry ale sestry odvážně odolaly.

Pod záminkou, že je vrátí zpátky do kláštera, nastoupily do nákladního vozu a odvezli na kopec Tibidabo. Následně byly všechny zastřeleny. Dnes se místo vraždy nazývá „les Monges“ a roku 1858 byl na počest sester vztyčen pomník.

Proces blahořečení[editovat | editovat zdroj]

Dne 8. ledna 1958 byl v barcelonské arcidiecézi zahájen její proces blahořečení. Do procesu byli zařazeni také dva dominikánští terciáři a 9 dominikánských sester.

Dne 19. prosince 2005 uznal papež Benedikt XVI. jejich mučednictví. Blahořečeni byli 28. října 2007.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]