Teresa Prats Martí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Blahoslavená
Teresa Prats Martí
Řeholnice a mučednice
Narození8. ledna 1895
Ciutadilla, Španělsko
Úmrtí27. července 1936 (ve věku 41 let)
Barcelona, Španělsko
Svátek27. červenec
Státní občanstvíŠpanělsko
ŘádDominikánske sestry Zvestovania
Blahořečena28. října 2007, Svatopetrské náměstí, Vatikán, Benedikt XVI.
Uctívána církvemiŘímskokatolická církev a církve v jejím společenství
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Teresa Prats Martí (8. ledna 1895, Ciutadilla27. července 1936, Barcelona) byla španělská římskokatolická řeholnice kongregace Sester dominikánek od Zvěstování Panny Marie a mučednice. Katolická církev jí uctívá jako blahoslavenou.

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodila se 8. ledna 1895 ve vesnici Ciutadilla v provincii Lleida.

Po národní škole se ve třinácti letech stala zručnou švadlenou. Aby pomohla rodině věnovala se šití a vyšívání. Byla členkou farního sboru a skupiny katechetů. Navštěvovala nemocné a pomáhala se jim uzdravit. Když jí bylo 23 let odešla do šicí dílny kterou provozovaly Sestry dominikánky od Zvěstování Panny Marie u kláštera v Montserrat.

Rozhodla se pro řeholní život a 11. září 1920 vstoupila do této kongregace. Dne 5. dubna 1922 složila své řeholní sliby. Působila v komunitách sester v Hortě (Barcelona), Sant Vicenç de Castellet, Vicu a nakonec v komunitě na ulici calle Trafalgar v Barceloně. V komunitách složila jako kuchařka a učitelka na škole.

Po vypuknutí Španělské občanské války a pronásledování katolické církve byly některé sestry nuceny odejít k přátelům a rodinám. V komunitě v Barceloně zůstalo jen pár sester. Dne 27. července byla sestra Teresa, její představená Ramona Fossas Románs a sestry Adelfa Soro Bó, Otilia Alonso González, Ramona Perramón Vila zatčeny a odvedeny milicionáři. Pronásledovatelé je mučili a nutili vzdát se víry, ale řeholnice odvážně odolaly.

Pod záminkou, že je vrátí zpátky do kláštera, nastoupily do nákladního vozu a odvezli na kopec Tibidabo. Následně byly všechny zastřeleny. Dnes se místo vraždy nazývá „les Monges“ a roku 1858 byl na počest sester vztyčen pomník.

Proces blahořečení[editovat | editovat zdroj]

Dne 8. ledna 1958 byl v barcelonské arcidiecézi zahájen její proces blahořečení. Do procesu byli zařazeni také dva dominikánští terciáři a 9 dominikánských sester.

Dne 19. prosince 2005 uznal papež Benedikt XVI. jejich mučednictví. Blahořečeni byli 28. října 2007.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]