Radolfzeller Aach

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Radolfzeller Aach
Základní informace
Délka toku32 km
Plocha povodí261 km²
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Radolfzeller Aach (také Hegauer Aach) je 32 km dlouhý pravostranný nebo severní přítok Rýna na jihu Bádenska-Württemberska v Německu.

Popis toku[editovat | editovat zdroj]

Řeka vyvěrá v Aachtopfu, v největším prameništi v Německu v Aachu, v nadmořské výšce 475 m n. m. Voda zde vyvěrá z 18 m hluboké krasové jeskyně. Přibližně dvě třetiny vody pochází z pramenné oblasti Dunaje. Mezi Immendingenem a Möhringen a u Fridingenu mizí voda z Dunaje v podzemí (jedná se o tzv. propadání Dunaje) a znovu se objevuje v Aachtopfu.

Řeka dlouhá asi 32 km[1] nejprve protéká řadou přírodních rezervací v oblasti Hegau. Tento úsek řeky se nazývá Hegauer Aach. Poté teče na jih k Singenu, odtud je nazývána Radolfzeller Aach. Posledních šest kilometrů dolního toku protéká přírodní rezervací Radolfzeller Aachried. Mezi Radolfzellem a Moosem se vlévá do severozápadní části Zellerského jezera (Zellersee). U ústí je průměrný průtok 10 m³/s, což z něj činí čtvrtý největší přítok Bodamského jezera.[2]

Plocha povodí[editovat | editovat zdroj]

Povodí řeky Radolfzel Aach má rozlohu 261 km². Pokud se započítá i povodí Dunaje před jeho průsakem do krasové oblasti, pak řeka ve dnech, kdy veškerá voda Dunaje mizí v Dunajské propadlině, odvádí vodu z plochy 1 560 km².[3]

Hydrologie[editovat | editovat zdroj]

V minulosti poháněla rychle tekoucí voda Radolfzeller Aach mnoho vodních mlýnů. Dnes pohání několik vodních elektráren. V některých oblastech se realizují projekty na obnovu přírody, například v Beuren an der Aach, kde obec Singen zřídila záchytné zařízení, které zachycuje sedimenty a štěrk přinášené řekou. Původní úvahy o navrácení těchto sedimentů proti proudu řeky u Volkertshausenu bylo upuštěno.

Fauna[editovat | editovat zdroj]

U Radolfzeller Aach se vyskytuje několik ohrožených druhů vodních ptáků, včetně bekasiny otavní, ledňáčka říčního a břehule říční. V roce 1998 se v ústí poprvé po 200 letech znovu usadil bobr.[4] Z hlediska morfologie vody patří Radolfzeller Aach do dolní pstruhové a lipanové oblasti. Hlavním druhem ryby v řece Aach je pstruh potoční, protože lipan je kvůli své malé plachosti více vystaven potravnímu tlaku velké kolonie kormoránů v Radolfzeller Aachried. Kromě toho se zde stále vyskytují větší populace ohrožených druhů ryb mníka potočního a vranky obecné, které žijí chráněné na dně. V dolním toku se vyskytují i další druhy ryb z Bodamského jezera.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Radolfzeller Aach na anglické Wikipedii a Radolfzeller Aach na německé Wikipedii.

  1. Fehler. udo.lubw.baden-wuerttemberg.de [online]. [cit. 2022-03-13]. Dostupné online. 
  2. SCHRÖDER, Roland. Strömungsverhältnisse im Bodensee-Untersee und der Wasseraustausch zwischen den einzelnen Seebecken. S. 19. www.igkb.org [online]. [cit. 2022-03-13]. S. 19. Zpráva č. 15 Mezinárodní komise pro ochranu Bodamského jezera. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2022-01-13. (německy) 
  3. Deutsches Gewässerkundliches Jahrbuch Rheingebiet, Teil I 2009. hvz.baden-wuerttemberg.de [online]. [cit. 2022-03-13]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2022-06-29. (německy) 
  4. Info 3/2000 - Internationale Fachtagung zum Biber am Bodensee. web.archive.org [online]. 2007-09-29 [cit. 2022-03-13]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2007-09-29. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]