Royal Aero Club

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z RAeC)
Royal Aero Club
ZkratkaRAeC
Vznik1901
Účelletecký sport
Mateřská organizaceMezinárodní letecká federace
Oficiální webwww.royalaeroclub.org
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Royal Aero Club (Královský aeroklub, zkratka RAeC) je celonárodní organizací věnující se sportovnímu letectví ve Velké Británii.

Aeroklub s názvem Aero Club of Great Britain byl založen v Leysdownu v roce 1901. Původně se soustředil na balónové létání. Po vynálezu letadel těžších vzduchu přijal i všechny fanoušky letadel s pevným křídlem. V roce 1910 byl klubu propůjčen titul „královský“.[1] Od roku 1910 aeroklub uděloval i mezinárodně uznávané pilotní průkazy Fédération Aéronautique Internationale (FAI), organizace, kterou dodnes v Británii zastupuje. Klub zodpovídá za všechna britská soukromá a sportovní letadla, je pořadatelem leteckých soutěží a přehlídek. Zajišťuje i zápisy leteckých rekordů a propagaci oboru. V současnosti je Královský aeroklub organizací starající se o všechny formy sportovního letectví v zemi a zajišťující mezinárodní spolupráci v oblasti pilotovaných letů.

Aeroklub založil své první „letiště“ v roce 1909 v Muswell Manor u Leysdownu na ostrově Sheppey v ústí řeky Temže. Bylo to to samé místo, kde John Moore-Brabazon (později Lord Brabazon of Tara) poprvé provedl svůj 450 metrů dlouhý let na dvouplošníku Voisin. Tento let je oficiálně považován za první řízený let britského pilota ve Velké Británii. Pilotní průkaz číslo „1“ dostal Moore-Brabazon 8. března 1910.[2] Kontakty s bratry Wrightovými vedly klub k zakoupení licence a výrobě prvních letadel na „výrobní lince“ na světě. Výroba se později přesunula do Eastchurch.

Do roku 1915 britské ozbrojené síly neměly pro své piloty žádná výcviková střediska. Výsledkem bylo, že mnoho pilotů muselo prodělat pilotní výcvik v aeroklubu, jehož členy se stali. Koncem první světové války mělo pilotní průkaz RAeC více než 6300 vojenských pilotů.

Muswell Manor

Významné osobnosti s průkazem aeroklubu[editovat | editovat zdroj]

Průkaz číslo:[3][4]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. John Blake. A Brief History of the Royal Aero Club [online]. Royal Aero Club [cit. 2017-01-04]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2015-09-24. 
  2. Mr. Moore-Brabazon Flies. Flight International 8 May 1909, s. 268
  3. Dallas Brett, R. History of British Aviation 1908-1914. John Hamilton Ltd, 1933.
  4. Great Britain's Earliest Aviators [online]. [cit. 2017-01-04]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2014-05-28. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]