Pyramida Lepsius č. I

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pyramida Lepsius č. I
Lokalita
StátEgyptEgypt Egypt
ObecGíza
Zeměpisné souřadnice
Map
Odkazy
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Pyramida Lepsius č. I je zříceninou rozsáhlé hrobky ze starověkého Egypta, která se nachází na pohřebišti Abú Rawáš východně od Radžedefovy pyramidy. Pyramidový charakter této stavby je však kontroverzní. Její majitel je neznámý.

Průzkum[editovat | editovat zdroj]

První průzkumy pyramidy Lepsius č. I uskutečnil roku 1837 John Shae Perring, který se domníval, že pyramida patří panovníkovi 1. dynastie Džerovi. Výzkumy zde vedl i Howard Vyse.[1][2] V roce 1842 hrobku zkoumal Karl Richard Lepsius, podle něhož dostala hrobka jméno a který ji katalogizoval do svého pyramidového seznamu pod číslem I. Pyramida byla v období jeho výzkumů 17 metrů vysoká a Lepsius odhadl její původní výšku na přibližně 145 metrů. Lepsius při tom uvádí, že zřícenina byla průběžně rozebírána lupiči kamene.[1][3] Iorwerth Eiddon Stephen Edwards stavbu považoval za zříceninu mastaby.[4] Ve 20. letech 20. století se hrobkou zabýval Fernand Bisson. Podrobný a komplexní výzkum hrobky probíhal mezi lety 1985 až 1986 pod vedením Nabila Svelima.[1][5]

Datování a stavebník[editovat | editovat zdroj]

Pohled na severozápadní stranu pyramidy Lepsius č. I

Až doposud nemohla být pyramida Lepsius č. I připsána žádnému faraonovi. Nebyly zde nalezeny žádné nápisy ani artefakty, které by umožňovaly vytvořit závěry o jejím stavebníkovi. Někdy je tato hrobka připisována faraonovi Hunejovi.[1][5]

Nabil Svelim hrobku datuje do období konce 3. dynastie, a považuje jí za pyramidu. Domnívá se, že jádro stavby tvořil z jedné čtvrtiny skalnatý pahorek. Proti těmto domněnkám však existuje řada námitek. Pyramidy Staré říše byly obvykle postaveny na vyvýšeném, dominantním místě, což Pyramida Lepsius č. I ani zdaleka nesplňuje. Stojí totiž na samém okraji povodňové zóny Nilu. Dále jsou zarážející tři desítky skalních hrobek ze 6. a 5. dynastie, které se nacházejí ve skalním pahorku, jenž měl být podle Svelima součástí pyramidy. Je velmi nepravděpodobné, že hrobka byla během 4. dynastie tak rozsáhle zničena, aby v jejím nitru mohlo vzniknout celé rozsáhlé pohřebiště.[1][5]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Podle Svelima byla hrobka pyramida a čtvrtinu jejího jádra tvořil skalní pahorek. Proti těmto domněnkám však existuje řada námitek, které jsou uvedeny v předchozí kapitole. Svelim uvádí, že pyramida měla úhel sklonu 75° až 76°. Délka strany pyramidy mohla být 215 metrů a výška v době dokončení pyramidy 107,5 až 150,5 metrů. Pyramida Lepsius č. I se proto zřejmě velmi podobala Rachefově pyramidě. Do skalního jádra byla podle Svelima vytesána pohřební komora se čtvercovou základnou 5,5 metru a výškou 5 metrů. Komoru se severní stranou stavby spojoval koridor s úhlem sklonu 25°. Nenacházely se zde zřejmě žádné jiné komory ani galerie.[2][5]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Lepsius I Pyramid na německé Wikipedii.

  1. a b c d e VERNER, Miroslav. Pyramidy. Praha: Academia, 2008. 407 s. ISBN 9788020016171. Kapitola Pyramida Lepsius č. I, s. 113. 
  2. a b HOWARD-VYSE, Richard; PERRING, John Shae; HOWARD, William. Operations carried on at the pyramids of Gizeh in 1837: with an account of a voyage into Upper Egypt, and an appendix, svazek 3. London: J. Fraser, 1842. Dostupné online. S. 9. (anglicky) 
  3. LEPSIUS, Karl Richard. Denkmaeler aus Aegypten und Aethiopien. Berlin: Nicolaische Buchhandlung, 1856. Dostupné online. S. 21. (německy) 
  4. EDWARDS, Iorwerth Eiddon Stephen. Encyclopedia of the Archaeology of Ancient Egypt. In: BARD, Kathryn. Routledge. vyd. London / New York: Taylor & Francis, 1999. ISBN 9780203982839. S. 82–83. (anglicky)
  5. a b c d SVELIM, Nabil. The Brick Pyramid at Abu Rawash Number 'I' by Lepsius: A Preliminary Study. Alexandria: Archaeological Society of Alexandria, 1987. 112 s. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]