Pustyňa

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pustyňa (Kaple svatého Kříže)
Účel stavby
Základní informace
Výstavbaasi 1733
Poloha
AdresaStarý Bohumín, místní část města Bohumín (okres Karviná, Moravskoslezský kraj), ČeskoČesko Česko
PohoříOstravská pánev
Souřadnice
Map
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Pustyňa, nazývaná také Kaple svatého Kříže nebo polsky Pustynia, se nachází ve Starém Bohumíně (místní část města Bohumín) u česko-polské státní hranice na pravém břehu řeky Odry v okrese Karviná v Moravskoslezském kraji.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Antonín Josef Czimmerer/Zimmerer, syn místního starosty Eliase Czimmerera a Felix Antonín Broský, někdejší místní radní, byli v květnu 1756 přijati do III. řádu svatého Františka z Assisi a stali se laickými řeholníky. Následně se rozhodli být poustevníky. Dne 1. července 1756, žádostí prosili o udělení souhlasu ke stavbě malé poustevny v okolí Bohumína. Žádosti bylo vyhověno 29. července 1756 s podmínkou, že poustevna bude zřízena u tehdejší stávající Kaple svatého Kříže (snad z roku 1733) a zaplacena z jejich zbývajícího jmění. Poustevna neměla dlouhého trvání. V roce 1782 došlo císařským dekretem k rozpuštění III. řádu svatého Františka z Assisi a poustevna byla zrušena a v 19. století samovolně zanikla. Sousedící Kaple svatého Kříže je tradičně zaměňována s původní poustevnou a byla lidmi udržována z úcty k poustevníkům (odtud tedy pochází název Pustyňa). Každoročně se k místu konala prosebná procesí.[1][2][3]

Po bombardování na sklonku 2. světové války zbyly z kaple jen obvodové zdi. V roce 1958 byla kaple zapsána v ústředním seznamu kulturních památek. K Pustyňi vede chodník od starobohumínského hřbitova s lípami a třešňovou alejí. U Pustyně se nachází vydlážděné ohniště s lavicemi.[1][2]

Další informace[editovat | editovat zdroj]

U Pustyně začínají turistické stezky, především Naučná stezka Hraniční meandry Odry.

Poblíž se nachází Hraniční přechod Bohumín - Chałupki, hraniční přechod Starý Bohumín a také pěchotní srub MO-S 5 Na trati.

Severozápadním směrem se nacházejí polské Chałupki.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b BOHUMÍN, Město. Kaple sv. Kříže zvaná Pustyňa. www.mesto-bohumin.cz [online]. [cit. 2021-07-23]. Dostupné online. 
  2. a b CIZEK, Hrady cz s r o Jiri. Kaple sv. Kříže, Bohumín-Starý Bohumín. www.hrady.cz [online]. [cit. 2021-07-23]. Dostupné online. 
  3. Hraniční meandry Odry | Bohumín. meandryodry.wz.cz [online]. [cit. 2021-07-23]. Dostupné online.