Psí dečky

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Sametové psí dečky na dámských botách
Plstěná psí dečka

Psí dečky je české lidové pojmenování pro zkrácené kamaše neboli spinky, doplněk obuvi, který kryje nárty a kotníky. Psí dečky se nosily převážně ke konci 19. století a v první polovině 20. století.

Součást uniforem[editovat | editovat zdroj]

Pruská pěchota v dlouhých kamaších za Druhé slezské války (1745)
Studenti francouzské námořní akademie (École de maistrance)

Kamaše se staly povinnou součástí vojenské výstroje při zavádění jednotných uniforem v 18. století. Vyráběly se zpravidla z plátna (důstojnické kamaše mohly být z tenké kůže) a byly levnější a pohodlnější obdobou vysokých jezdeckých holínek. Zpevňovaly dolní část nohou, bránily nečistotám vniknout do nízké pochodové obuvi a také chránily spodní část kalhot před zašpiněním a přílišným opotřebením. Zapínaly se řadou knoflíků; pro lepší uchycení k obuvi sloužil řemínek provlečený vykrojením, které v podrážce tvořil podpatek. Armády některých zemí místo kamaší zavedly ke stejnému účelu levnější, avšak na ustrojení časově náročnější ovinovačky.

Na přelomu 19. a 20. století v mnoha armádách došlo ke zkrácení kamaší, takže kryly pouze kotníky a nárty nebo pouze kotníky, a byly spínané knoflíky nebo řemínky (spinky).

Zavedením nadkotníkové bojové obuvi (kanady) ve druhé polovině 20. století kamaše a spinky ztratily svůj smysl a z bojové výstroje vymizely. Nadále se však používají například ve slavnostních uniformách, které si podržely některé historické prvky. Například mnoho regimentů dnešní indické a pákistánské armády nosí dlouhé psí dečky, do kterých jsou zastrčeny kalhoty, jako součást slavnostního úboru. Dečky jsou rovněž součástí uniforem finské armády, portugalské národní gardy či monackých karabiniérů. U finského námořnictva jsou dečky součástí zimní uniformy. Také námořnictvo USA a vojenské kapely je stále nosí při ceremoniích.

Ochrana[editovat | editovat zdroj]

I dnes jsou dečky užívány v některých oborech z bezpečnostních důvodů:

  • Ve slévárnách se používají jako ochrana před prskající roztavenou struskou, která může potřísnit boty nebo se bez deček do nich i dostat. I malá kapička, jež se dostane do boty nebo mezi botu a kotník může způsobit vážné popáleniny. (Žhavé kapky samotného kovu ale nezastaví: Projdou skrz celé tělo způsobujíce smrtelné úrazy.)[zdroj⁠?]
  • Mnoho svářečů také nosí kožené dečky na ochranu před jiskrami.
  • Někteří dřevorubci si nasazují kožené dečky kvůli prevenci případného kontaktu motorové pily s nártem či kotníkem.

Pop-kultura[editovat | editovat zdroj]

Odečkovaný představitel velkokapitálu na karikatuře od Mikoláše Alše

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Spat (footwear) na anglické Wikipedii.


Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]