Priscilla a Akvila

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Svatí
Priscilla a Akvila
Ikona svaté Priscilly a Akvily
Ikona svaté Priscilly a Akvily
mučedníci
Narození??
Úmrtí1. století
Řím
Svátek8. července
Obdobípozdní Římská říše
Uctíván církvemiřímskokatolická církev a církve v jejím společenství,
pravoslavná církev,
anglikánská církev,
luteráni
Atributypalmová ratolest
Patronemmanželství
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Svatí Priscilla a Akvila byli manželé, o kterých je psáno v novozákonních Skutcích apoštolů a Pavlových listech. Priscilla je pak na některých místech jmenována zkráceným jménem Priska.

Z novozákonních zmínek vyplývá, že v tehdejší církevní obci hráli velkou úlohu. Ačkoliv jejich jména jsou latinská, byli hebrejského původu. Než přišli do Korintu, pobývali v Římě, odkud museli odejít na příkaz císaře Klaudia, který vypudil všechny Židy. Přibližně v padesátých letech se stali spolupracovníky apoštola Pavla při hlásání evangelia, spojovalo je s ním taktéž stejné řemeslo – výroba stanů. S Pavlem podnikli cestu z Korintu do Efesu, kde zůstali. Zde podle Skutků taktéž o víře poučili významného tehdejšího křesťanského kazatele Apolla. Později se navrátili do Říma, kam jim Pavel ve svém listu Římanům posílá pozdrav.[1]

Novozákonní zmínky o Priscille a Akvilovi[editovat | editovat zdroj]

  • „Potom odešel Pavel z Athén a přišel do Korintu. Tam se setkal s jedním Židem, který se jmenoval Akvila a pocházel z Pontu. Nedávno přišel se svou manželkou Priscillou z Itálie, protože císař Klaudius vydal rozkaz, aby všichni Židé opustili Řím. Pavel se s nimi sblížil, zůstal u nich a pracoval s nimi, poněvadž měli stejné řemeslo – dělali stany.“ Sk 18, 1 (Kral, ČEP)
  • „Pavel zůstal v Korintu ještě mnoho dní, pak se s bratřími rozloučil a odplul s Priscillou a jejím mužem Akvilou do Sýrie. ... Dostali se do Efezu, kde oba manželé už zůstali.“ Sk 18, 18–19 (Kral, ČEP)
  • „Začal (Apollos) neohroženě vystupovat v synagóze. Když ho uslyšeli Priscilla a Akvila, vzali ho k sobě a ještě důkladněji mu vyložili Boží cestu.“ Sk 18, 26 (Kral, ČEP)
  • „Pozdravujte Prisku a Akvilu, mé spolupracovníky v díle Krista Ježíše, kteří pro mne nasadili život; jsem jim zavázán vděčností nejen já sám, ale i všechny církve z pohanských národů.“ Ř 16, 3–4 (Kral, ČEP)
  • „Pozdravují vás církve v Asii. Velice vás v Pánu pozdravuje Akvilas a Priska spolu s církví, která se shromažďuje v jejich domě.“ 1Kor 16, 19 (Kral, ČEP)
  • „Pozdravuj Prisku a Akvilu a rodinu Oneziforovu.“ 2Tm 4, 19 (Kral, ČEP)

Priscilla jako autorka listu Židům[editovat | editovat zdroj]

Související informace naleznete také v článku List Židům.

Někteří badatelé považují Priscillu za možnou autorku novozákonního Listu Židům.[2][3]

Úcta[editovat | editovat zdroj]

Manželé jsou v některých křesťanských církvích uctíváni jako svatí. Významnější úctu si mezi lidem však získala Priscilla,[1] ačkoliv je problematické její zaměňování s jinou svatou Priskou, mučednicí konce 1. století, jejíž svátek se v katolické církvi slaví 18. ledna. Priscilla, která je předmětem tohoto článku, je pak uctívána společně se svým manželem 8. července.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Rádio Vaticana: Katecheze Benedikta XVI. o manželích Priscille a Akvilovi, aula Pavla VI.
  2. von Harnack, Adolph, “Probabilia uber die Adresse und den Verfasser des Habraerbriefes,” Zeitschrift fur die Neutestamentliche Wissenschaft und die Kunde der aelteren Kirche (E. Preuschen, Berlin: Forschungen und Fortschritte, 1900), 1:16–41.
  3. Hoppin, Ruth. Priscilla's Letter: Finding the Author of the Epistle to the Hebrews. Lost Coast Press, 2000. ISBN 1-882897-50-1

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]