Possumovití

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxPossumovití
alternativní popis obrázku chybí
Possum vlnitý
Vědecká klasifikace
ŘíšeŽivočichové (Animalia)
KmenStrunatci (Chordata)
TřídaSavci (Mammalia)
PodtřídaVačnatci (Marsupialia)
ŘádDvojitozubci (Diprotodontia)
ČeleďPossumovití (Pseudocheiridae)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Possumovití (Pseudocheiridae) jsou čeledí vačnatců z řádu dvojitozubců, v šesti rodech čítají asi 17 druhů.[1] Vyskytují se převážně v Austrálii a na Nové Guineji. Byli klasifikováni do jedné čeledi spolu s vakoveverkovitými. I přesto, že je zde úzký fylogenetický vztah, odlišují se především tvarem zubů. Possumovití mají ostré selenodontní zuby,[2] což znamená, že jejich zubní korunky jsou zpevněné lištami a záhyby sklovin. Zatímco vakoveverkovití mají zaoblenější zuby s malými hrbolky.

Possumovití jsou převážně stromoví býložraví vačnatci s hustou srstí. Většina possumovitých má chápavý ocas. Jsou to středně velká zvířata, váží od 0,5 do 2 kg. Stejně jako ostatní členové řádu dvojitozubců jsou syndaktilní a diprodontní. Vak je velký a je obrácený otvorem dopředu, odchovávají jen malý počet mláďat.

Vakovec létavý má osrstěnou létací blánu mezi lokty a zadníma nohama, čímž se liší od vakoveverkovitých, kteří mají blánu až po zápěstí.

Rody[3][editovat | editovat zdroj]

podčeleď Hemibelideinae – possumové krátkohlaví

podčeleď Pseudocheirinae – possumové dlouhoocasí

podčeleď Pseudochiropsinae – possumové krátkoocasí

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. VAUGHAN, Terry A.; RYAN, James M.; CZAPLAWSKI, Nicholas J. Mammalogy. 6. vyd. Burlington, MA: Jones & Bartlett Learning, 2015. S. 99. (anglicky) 
  2. FELDHAMER, George A. & kol. Mammalogy – Adaptation, Diversity, Ecology. 4. vyd. Baltimore: Johns Hopkins University Press, 2015. S. 264. (anglicky) 
  3. https://www.biolib.cz/cz/taxon/id33044/

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]