Portál:Sport/VYBRANÝ ČLÁNEK/42

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Sovětský vzpěrač Leonid Taraněnko
Sovětský vzpěrač Leonid Taraněnko

Vzpírání je olympijská sportovní disciplína, při které se vzpěrač snaží kombinací síly a rychlosti zdvihnout nad hlavu co nejtěžší zátěž. V olympijském programu bylo poprvé v roce 1896 a trvale je zařazeno od roku 1920. Soutěží se v několika hmotnostních kategoriích, a to ve dvojboji složeném z trhu a nadhozu, dřívější trojboj obsahoval ještě mrtvý tah. Trh je takový způsob, při kterém je činka zdvihnuta nad hlavu jediným souvislým pohybem, zatímco nadhoz sestává ze dvou pohybů: přemístění činky na ramena a následného vyražení nad hlavu. Nyní platné absolutní světové rekordy mají hodnotu 214 kg v trhu mužů, 263 kg v nadhozu mužů, 151 kg v trhu žen a 188 kg v nadhozu žen.

Je zakázáno používání různých olejů, maziv, vody, mastku nebo jakýchkoli dalších podobných mazacích prostředků. Je povoleno pouze magnézium. Od roku 2013 mohou závodníci používat také bezprsté rukavice. Činky na vzpírání se skládají z osy (váží podle norem 20 kg pro muže a 15 kg pro ženy), kotoučů a uzávěrů. Kotouče jsou podle své váhy barevně odlišené (od bílých půlkilogramových po červené o hmotnosti 25 kg). Každý vzpěrač absolvuje v soutěži tři pokusy v trhu a tři v nadhozu. Rozhoduje vyšší vzepřená hmotnost, při rovnosti nižší tělesná hmotnost. Na olympijských hrách se udělují medaile jen ve dvojboji, na mistrovství světa, mistrovství Evropy a dalších soutěžích i v jednotlivých disciplínách.

Olympijskými vítězi ve vzpírání se dosud stali i tři Češi: Jaroslav Skobla (LOH 1932), Hans Zdražila (LOH 1964) a Ota Zaremba (LOH 1980).