Portál:Sport/VYBRANÝ ČLÁNEK/32

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Letní olympijské hry 1984
Letní olympijské hry 1984

Letní olympijské hry 1984 proběhly v Los Angeles od 28. července do 12. srpna 1984. Zemí se zúčastnili sportovci pouze ze 140 zemí, protože je jako odvetu za západní bojkot olympiády v Moskvě před čtyřmi lety bojkotovali sportovci ze zemí socialistického bloku. Na hrách naopak startovali sportovci z komunistické Číny a hned se umístili na čtvrtém místě v medailovém pořadí zemí, v čele s šestinásobným medailistou, gymnastou Li Ningem.

Nejúspěšnější výpravou her byli domácí američtí sportovci, kteří získali 174 medailí, z toho 83 zlatých. Americký atlet Carl Lewis se stal největší hvězdou her, když vybojoval celkem čtyři zlaté medaile ve sprintech na 100 a 200 metrů, ve štafetě na 4x100 metrů a ve skoků do dálky. Napodobil tím výkony svého legendárního předchůdce Jesseho Owense na olympijských hrách 1936 v Berlíně.

Do historie vstoupila i Maročanka Nawal El Moutawakelová, která byla první ženou z Afriky a z muslimské země, která kdy získala olympijské zlato. Vyhrála běh na 400 metrů překážek.

Program her rozšířily některé nové sporty jako moderní gymnastika a synchronizované plavání a nové disciplíny, např. maraton žen, ženský silniční závod jako vůbec první ženská cyklistická disciplína nebo jachtařská soutěž ve windsurfingu.

Sportovci socialistických zemí, kteří se her v Los Angeles nemohli zúčastnit, místo toho startovali na sérii závodů Družba 84. Jedinými socialistickými evropskými zeměmi, které do Los Angeles poslaly své sportovce, byly Rumunsko a Jugoslávie.