Portál:Slovensko/Článek/2023/8.

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Starý most v Bratislavě

Starý most (původně: Most Františka Jozefa, po první světové válce Štefánikov most, po druhé světové válce bez názvu, po dokončení Mostu SNP začátkem sedmdesátých let 20.st. byl pojmenován Most Červenej armády, po r. 1990 Starý most) je nejstarší dochovaný most vedoucí přes řeku DunajBratislavě.

Most je tvořen železnými díly, stojí na kamenných pilířích. Jeho délka činí 460 m; vedla přes něj jak lávka pro pěší, tak i dvouproudová vozovka. Kromě toho zde byla také 1000 mm kolej místní dráhy Bratislava – Kitsee (s pokračováním do Vídně) a na samostatné mostovce dodnes existující kolej – patřící zrušené železniční trati vedoucí přes centrum Bratislavy do Szombathely, avšak nepoužívá se. V budoucnosti se uvažuje most využít pro rychlodráhu, která spojí centrum metropolePetržalkou.

Kromě dočasného mostu, který existoval v 15. století, se trvalé přemostění Dunaje nacházelo v místech dnešního Starého mostu už v první polovině 19. století. Roku 1825 tu byl postavený pontonový most. Ten vycházel z místa, kde je dnes Štúrovo náměstí. Předtím zde stály různé dřevěné mosty; ty však ničily plující ledy.

Celý článek