Portál:Slovensko/Článek/2019/11.

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Současná podoba Starého mostu (2016)

Starý most (původně: Most Františka Jozefa, po první světové válce Štefánikov most, po druhé světové válce bez názvu, po dokončení Mostu SNP začátkem sedmdesátých let 20. století byl pojmenován Most Červenej armády, po roce 1990 Starý most) je nejstarší dochovaný most vedoucí přes řeku DunajBratislavě.

Most je tvořen železnými díly, stojí na kamenných pilířích. Jeho délka činí 460 m; vede přes něj jak lávka pro pěší, dráha tramvají i dvouproudová vozovka pro mimořádné případy.

Dějiny

Kromě dočasného mostu, který existoval v 15. století, se trvalé přemostění Dunaje nacházelo v místech dnešního Starého mostu už v první polovině 19. století. Roku 1825 tu byl postavený pontonový most. Ten vycházel z místa, kde je dnes Štúrovo náměstí. Předtím zde stály různé dřevěné mosty, ty však ničily plující ledy.

Ocelový most tu vznikl až roku 1891; otevřel jej slavnostně císař František Josef I. a nahradil tak starý a nevyhovující most pontonový. Původně se jednalo o most určený ryze pro železniční dopravu, součást železniční trati vedoucí z Bratislavy do Szombathely. Po vyhlášení Československé republiky byl přejmenován na Štefánikov most.

Poničila jej až druhá světová válka – ustupující německá armáda jej vyhodila do povětří v roce 1945. Konkrétně se zcela zřítila ocelová část stavby do řeky a zůstaly jen pilíře.

Celý článek