Přeskočit na obsah

Portál:Morava/Kultura/2010/16

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Jízda králů je stará lidová slavnost doposud neznámého původu, spojená povětšinou s tradičním křesťanským svátkem. U nás se udržuje na už jen na moravském Slovácku a na Hané, ačkoliv dříve byla po celé České republice velmi hojná. V roce 2009 probíhá příprava vyhlášení Jízdy králů jako nemateriálního dědictví lidstva organizací UNESCO. Garantem zpracování údajů o Jízdě králů je Národní ústav lidové kultury ve Strážnici.

Nejpopulárnější i díky umělci jako byl Joža Úprka se jezdí každý rok ve slováckém Vlčnově. Na dolňácku se jezdí ve Skoronicích u Kyjova při příležitosti kyjovského Slováckého roku poprvé v roce 1921 za organizace Sokola Karel Kozánka, poté ve městech jako Kunovice, Hluk, Kyjov a dalších. V Kunovicích jízdu pořádají každý druhý rok a každé tři roky ji pořádá v rámci svých Dolňáckých slavností město Hluk. Na Hané jsou to Doloplazy, Chropyně, kde se nazývá „Jízda krále Ječmínka“, obnovená je i v hanácké obci Kojetín. Vzkříšená byla jízda i v Hroznové Lhotě, kde ji v devadesátých letech jezdívaly několikrát i dívky.

V jiných evropských regionech existují podobné slavnosti, které mají svůj různý historický původ a liší se také názvy, jako: Jízda s kříži (Križarje) v Lužici, Jízda po osení v Rakousku a Bavorsku, Velikonoční jízda v Polsku, Šestizvonění ve švýcarském Curychu atd.   celý článek