Portál:Izrael/Osobnost měsíce/2010/04

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Edmond James de Rothschild
Edmond James de Rothschild

Edmond James de Rothschild (19. srpna 1845Paříži2. listopadu 1934 v Paříži) byl francouzsko-židovský podnikatel a šlechtic. Tento člen francouzské větve bankéřského rodu Rothschildů se však vlastnímu finančnímu podnikání věnoval jen okrajově. Jeho hlavními zájmy bylo podpora umění a vědy. Koncem 19. století k tomu přibyla i podpora židovské kolonizace tehdejší osmanské Palestiny, kde baron Rothschild prováděl výkupy pozemků a zakládání zemědělských osad.

Když se židovské osady jako Rišon le-Cijon a Zichron Ja'akov zřízené v Palestině v 80. letech 19. století dostaly do ekonomických potíží, převzal je pod svou správu. Síť jeho vesnic v Palestině se postupně rozrůstala a na přelomu století již čítala dvanáct osad. Ty pak všechny v roce 1899 přesunul pod správu Židovského kolonizačního sdružení.

Celkem během svého života vykoupil v Palestině pozemky v rozloze téměř 500 000 dunamů (500 kilometrů čtverečních) a přispěl ke vzniku téměř 30 osad. V roce 1929 byl pro své zásluhy o osidlování Palestiny jmenován baron Rotschild čestným předsedou Židovské agentury. (více…)