Portál:Internet/Článek/Archiv/2024

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Zde naleznete archiv článků nominovaných na portálu v roce 2024.

Články[editovat zdroj]

Leden[editovat zdroj]

Grand Theft Auto VI je nadcházející videohra ve vývoji od společnosti Rockstar Games. Bude osmou hlavní hrou série Grand Theft Auto, navazující na Grand Theft Auto V (2013), a celkově šestnáctým dílem série. Po letech spekulací a úniků informací Rockstar v únoru 2022 potvrdil, že hra je ve vývoji. Záběry z nedokončených verzí unikly na internet v září 2022 a šlo o jeden z největších úniků v historii videoherního průmyslu. Hra byla oficiálně odhalena v prosinci 2023 a její vydání je plánováno na rok 2025 pro PlayStation 5 a Xbox Series X/S.

Únor[editovat zdroj]

Threads je sociální síť společnosti Meta Platforms, založená na podobných principech jako síť Twitter, které přímo konkuruje. Služba byla spuštěna v USA a ve Velké Británii 6. července 2023 a za prvních 24 hodin získala 30 milionů uživatelů; V Evropské unii je aplikace dostupná od 14. prosince 2023.

Březen[editovat zdroj]

OpenAI je nezisková organizace pro výzkum umělé inteligence (AI), která se zaměřuje na opatrnou propagaci a vývoj open-source přátelské AI způsobem, který spíše pomůže než uškodí celému lidstvu. Jejím známým produktem je chatbot ChatGPT, schopný diskutovat prakticky na libovolné téma a vybavený velkou zásobou znalostí o světě. Založili ji Elon Musk a Sam Altman v roce 2015. Organizace se zaměřuje na „volnou/otevřenou spolupráci“ s dalšími institucemi a výzkum zachováváním svých patentů výzkumu otevřeným veřejnosti.