Portál:Film/Článek/2013/8.

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Angelina Jolie v Cannes v roce 2011

Angelina Jolie (* 4. června 1975 Los Angeles, Kalifornie) je americká filmová herečka, dcera amerického herce Jona Voighta.

Dříve pracovala také jako modelka. Často bývá v médiích označována za jednu z nejkrásnějších žen světa a o jejím soukromém životě informují nejen bulvární média. Je držitelkou tří cen Zlatý glóbus a filmového Oscara.

Hereckou kariéru zahájila rolí v nízkorozpočtovém filmu Cyborg II: Skleněný stín (1993). První hlavní roli ztvárnila ve filmu Nebezpečná síť (1995). Hrála v životopisných filmech George Wallace (1997) a Gia (1998), které měly kladné ohlasy kritiky. Oscara získala za nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli v dramatu Narušení (1999). Mezinárodního věhlasu dosáhla díky roli Lary Croft, hrdinky série počítačových her Tomb Raider, ve filmu Lara Croft – Tomb Raider (2001). Od té doby je řazena mezi jednu z nejznámějších a nejlépe placených hvězd Hollywoodu. Největší komerční úspěch doposud zaznamenala s akční komedií Mr. & Mrs. Smith (2005) a animovanými filmy Kung Fu Panda (2008) a Kung Fu Panda 2 (2011).

Její manželství s herci Jonnym Lee Millerem a Billym Bobem Thorntonem skončila rozvodem. Od roku 2005 žije s hercem Bradem Pittem. Vychovávají společně šest dětí. Tři jsou vlastní - dcery Shiloh a Vivienne a syn Knox, a tři adoptované - chlapci Maddox a Pax a dívka Zahara. Angažuje se v humanitárních projektech na celém světě, zejména týkajících se problematiky uprchlíků. Je zvláštní vyslankyní UNHCR.