Portál:Film/Článek/2013/6.

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Harrison Ford v roce 2007

Harrison Ford (* 13. července 1942 Chicago) je americký filmový herec. Jeho nejznámějšími rolemi jsou uštěpačný vesmírný pilot Han Solo ve filmové sérii Hvězdné války, a vtipný ale neústupný archeolog a zároveň akční hrdina Indiana Jones z Dobyvatelů ztracené archy a jejich pokračování.

Podle údajů vyčíslených v lednu 2006 činil celkový hrubý příjem z prodeje Fordových filmů přibližně 3,05 miliardy dolarů v USA a 5,65 miliardy ve světě. To znamená druhé místo mezi nejlépe vydělávajícími herci na světě, hned za Tomem Hanksem.

Forda začalo přitahovat herectví poměrně pozdě. V roce 1964, se přestěhoval do Los Angeles v Kalifornii, kde podepsal smlouvu s filmovou společností Columbia Pictures. Za 150 dolarů týdně hrál v rámci programu pro nové talenty malé role ve třech filmech. V titulcích westernu A Time for Killing z roku 1967 byl za svou malou roli uveden jako „Harrison J. Ford“, s přidaným „J“, ačkoliv neměl druhé jméno, aby se tak odlišil od jiného herce Harrisona Forda, který hrál ještě v němém filmu a zemřel v roce 1957.