Portál:Film/Článek/2013/1.

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Palác Potala, sídlo tibetských dalajlámů

Sedm let v Tibetu je film z roku 1997 založený na stejnojmenné knize rakouského horolezce Heinricha Harrera, který v Tibetu pobýval v letech 1944-1951. Film režíroval Jean-Jacques Annaud, v hlavních rolích se představili Brad Pitt a David Thewlis.

Film vypráví příběh dvou rakouských horolezců Heinricha Harrera a Petera Aufschnaitera, kteří se počátkem druhé světové války vydávají do Himaláje, aby zdolali Nanga Parbat. Několik měsíců po příjezdu jsou však z důvodů vypuknutí války na území Britské Indie zadrženi a odvedeni do internačního tábora. Po několika letech uprchnou, útočiště najdou v tibetské Lhase. Tam Harrer naváže blízký vztah s mladičkým 14. dalajlámou Tändzin Gjamcchem a stává se jeho učitelem. Po vpádu Čínské lidové osvobozenecké armády na tibetské území roku 1950 Tibet opustí.

Poté, co byl film premiérově uveden, jej Čínská lidová republika odsoudila s tím, že komunističtí vojenští úředníci jsou ve filmu zobrazeni jako neslušní a arogantní, zatímco dalajlámovo ztvárnění je veskrze pozitivní. Jak režisérovi filmu, tak Bradu Pittovi a Davidu Thewlisovi byl po vydání filmu zakázán vstup na území ČLR. Většina filmu byla natáčena v Argentině, režisér však dva roky po premiéře přiznal, že tajně natáčel i v Tibetu.