Platba za kliknutí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Platba za kliknutí (anglicky pay-per-click, PPC) je model internetové reklamy, kde inzerent platí za kliknutí na reklamní inzerát.

Výhody PPC reklamy[editovat | editovat zdroj]

Mezi výhody PPC reklamy patří:[1]

  • přesné cílení na potenciální klienty (pomocí klíčových slov, regionální cílení, mikrocílení, …)
  • inzerent si sám určuje výši rozpočtu na reklamy
  • výsledky ihned po spuštění
  • flexibilní – strategie na míru, možné promo dočasných slev a akcí, okamžité reakce na změny
  • zvyšuje povědomí o značce
  • měřitelné výsledky

Existující PPC systémy[editovat | editovat zdroj]

Celosvětově nejznámějším systémem (byť nikoli nejstarším) je zřejmě Google Ads (dříve Google AdWords). V České republice se používá Sklik od Seznam.cz. Mezi další PPC systémy patří: Facebook, Instagram, LinkedIn, Twitter, Microsoft Advertising (dříve Bing Ads), Spotify, Pinterest a další.

Podobně jako český Sklik i v zahraničí existují specifické PPC systémy, např. Yandex (ruský), Naver (jihokorejský), Baidu (čínský) apod.

V Česku byl prvním PPC systémem eTarget, který vznikl v květnu 2003. V roce 2006 rozjely své PPC systémy společnosti Centrum.cz (pod názvem adFOX) a Seznam.cz (pod názvem Sklik). Internetový portál Centrum.cz v roce 2010 oznámil ukončení provozu adFOXu a zahájil spolupráci se společností Google. Nadále využívá systém Google Ads (dříve Google AdWords). Poslední novinkou, jež odstartovala v listopadu 2012, je mClick, který se zaměřuje zejména na kontextovou PPC reklamu. Ten je ale od roku 2013 nefunkční, protože nevyplácel provize publisherům. Od roku 2017 se v Česku rozjela nová reklamní síť adklix.[2]

Mezi další známé PPC systémy patří například intextová reklama od Internet BillBoard[3]. Tato firma v roce 2008 převzala od společnosti Etarget reklamní systém NewLinx[4], který ukončila v březnu roku 2009[5]. Textovou reklamu zpoplatněnou za klik poskytuje rovněž Elephant Orchestra[6] se svým nástrojem Elephant Traffic. Internetovou reklamu v režimu PPC ale nabízí i mnoho dalších, menších reklamních systémů.

Jak spravovat PPC reklamu[editovat | editovat zdroj]

PPC reklamu si může spravovat každý sám po registraci v PPC systému. Systém lze spravovat pomocí webového rozhraní a v případě Google Ads také pomocí speciálního bezplatného programu s názvem Google Ads Editor.[7] Provozovatelé systémů se snaží uživatele různým způsobem vzdělávat, aby pomocí svých kampaní dosahovali lepších výsledků. Google Ads například poskytuje bezplatnou platformu Skillshop[8] nebo zveřejňuje videa ve svém kanálu na Youtube. Portál Seznam.cz vzdělává své uživatele skrze Sklik Akademii a svůj blog,[9] kde zveřejňuje příspěvky i výuková videa, má propracovanou nápovědu[10] a nabízí také prezenční kurzy.

Kampaně je možné také svěřit specializovaným firmám nebo jednotlivcům. Výše poplatků není běžně veřejná. V roce 2010 byl proveden test podmínek 40 jednotlivých agentur. Jeho výsledky (včetně cenových nabídek) byly pak zveřejněny na blogu.[11] Zveřejnění testu však vedlo k žalobě jedné z agentur, společnosti Sun Marketing, na autora testu. Žaloba byla později stažena.[12] Svěření kampaně externí firmě nebo konzultantovi však vyžaduje zvláštní opatrnost.[13]

Při výběru agentury nebo jednotlivce je možné přihlédnout ke složeným zkouškám. Například Google Ads poskytuje agenturám i jednotlivcům certifikace.[14] Sklik svou certifikaci spustil na konci roku 2014, získání certifikace je podmíněno splněním kvantitativních i kvalitativních podmínek.[15]

Při výběru PPC správce se zaměřte nejen na certifikace, ale také na reference reálných klientů, které můžete najít například na LinkedIn či v Google My Business profilu.

Další modely platby[editovat | editovat zdroj]

Kromě platby za proklik (CPC) je možné za reklamu platit i jinými modely. Jednak klasickou platbou za počet zobrazení (PPV – pay per view, CPM – cost per mille, CPT – cost per thousand, CPI – cost per impression) a pevnou cenou za zobrazení v daném čase na daném místě (flat rate), ale i komplikovanějšími modely, jako je platba za nějakou akci či až prodej uskutečněný díky reklamě (CPA - cost per acquisition/action, CPL - cost per lead, CPS - cost per sale).

Mezi další modely platby na internetu (tj. nejen platby za reklamu a marketing) patří pay as you go (souhrnná platba za uskutečněná vyhledání, zobrazení, kliknutí, stažení souborů atd. v rámci jednoho uživatelského vstupu — např. do placené databáze apod.), pay per day (platba za den, např. za využívání nějaké služby nebo získání výhody v rámci této služby, třeba umělé zvýšení pozice webu ve výsledcích vyhledávání vyhledávačem na dobu jednoho dne), pay per post (platba za reklamní příspěvek nebo článek, neboli uskutečněnou zakázku v rámci pay per post systémů) aj.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. KOBZOVÁ, Hana. Hana Kobzová, PPC Specialista [online]. 2020-07-29 [cit. 2020-08-22]. Dostupné online. 
  2. Zive.cz 17.9.2012, mClick: nový reklamní PPC systém [1]
  3. Intextová reklama - Internet BillBoard [2] Archivováno 29. 1. 2012 na Wayback Machine.
  4. Internet BillBoard přebírá reklamní systém NewLinx [3]
  5. Internet BillBoard v březnu ukončí systém Newlinx [4]
  6. Jan Barta: mít obrat jako Seznam je pro mě jasně definovaný cíl pro rok 2017 [5]
  7. Jednoduché provádění změn v kampaních [online]. [cit. 2020-05-12]. Dostupné online. 
  8. Master the Google tools you use at work with free online training [online]. [cit. 2020-05-12]. Dostupné online. (anglicky) 
  9. Aktualizace číselných hodnot v reklamách přes API [online]. [cit. 2020-05-12]. Dostupné online. 
  10. Nápověda reklamního systému Sklik [online]. [cit. 2020-05-12]. Dostupné online. 
  11. Test PPC agentur: Vyhodnocení (4. díl) [6]
  12. Sun Marketing žaluje blogera za test PPC agentur [7]
  13. Oškubávací finty PPC agentur [8]
  14. Google Certification Program [9]
  15. Sklik otevírá program certifikace agentur [online]. [cit. 2020-05-12]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]