Piel de Sapo

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Piel de sapo

Piel de sapo je odrůda melounu pocházející ze Španělska. Známá je i pod názvy: santakruzský meloun, vánoční meloun, želví meloun.[1]

Klasifikace[editovat | editovat zdroj]

Piel de sapo je poddruh cukrových melounů (Cucumis melo) z čeledi tykvovitých (Cucurbitaceae) a plodem je z botanického hlediska bobule, jedná se tedy o ovoce.[zdroj?]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Květy této rostliny jsou jasně žluté.

Oválný plod má silnou, hrbolatou kůru tmavě zelené barvy. (Žlutý kultivar se označuje jako kanárský meloun, nebo také Amarillo.) Dužina je bílá až nazelenalá, silná cca 4 centimetry. Uprostřed té jsou uložena pohromadě semena.

Melouny Piel de sapo

Pěstování[editovat | editovat zdroj]

V domácím Španělsku se každoročně pěstuje Sapo de piel na asi 30 000 hektarech půdy. Nejvýznamnější regiony z hlediska produkce jsou La Mancha a Murcie. V těchto oblastech také zplaňuje a hybridizuje s jinými melouny.

Kromě Pyrenejského poloostrova se tato odrůda v současnosti pěstuje také v Brazílii, Kalifornii, Arizoně a Austrálii. Australská produkce dosahuje ročně 230 000 tun.[2] Vyváží se do celého světa, přičemž severní polokoule zásobuje trh od jara do podzimu a jižní přes zimní období.

Tento meloun dozrává asi 110 dní po výsadbě.

Využití[editovat | editovat zdroj]

Výhoda oproti jiným odrůdám tohoto ovoce je dlouhá skladovatelnost, v průměru vydrží o šest týdnů déle než jiné melouny. Od toho pochází přezdívka vánoční meloun: vydrží až do Vánoc.[3]

Chuťově se tento meloun podobá odrůdě honeydew, ale není tak sladký.[4]

Nutriční hodnoty[editovat | editovat zdroj]

Na 100 gramů dužiny připadá 7 g cukru, 0,1 g tuku a 0,6g proteinů a celkem 31 kalorií. [5]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Santa Claus melon na anglické Wikipedii.

  1. SCHMIDT, Arno. Chef's Book of Formulas, Yields, and Sizes. [s.l.]: [s.n.] ISBN 0471476293.. 
  2. Melons – Plant Health Australia. www.planthealthaustralia.com.au [online]. [cit. 2023-10-15]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. CALLAHAN, Genevieve Anne. Sunset All-Western Cook Book. [s.l.]: [s.n.] ISBN 1429012269. 
  4. Piel de sapo - Exotické ovoce. exoticke-ovoce.coajak.cz [online]. [cit. 2023-10-15]. Dostupné online. 
  5. Piel De Sapo Melon Per 100g (Correct Values). Calories, Carbs & Nutrition Facts | MyFitnessPal. www.myfitnesspal.com [online]. [cit. 2023-10-15]. Dostupné online. (anglicky)