Piana Rotaliana

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zdroje k infoboxu
Zdroje k infoboxu
Piana Rotaliana
V místě vyústění Val di Non
V místě vyústění Val di Non
Základní informace
Nadm. výška220 m n. m.
Rozloha800 ha
Poloha
StátItálieItálie Itálie
UmístěníMezzolombardo
Souřadnice
Další informace
Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Piana Rotaliana je náplavová rovina mezi řekami Adiže a Noce v provincii Trentino v Itálii. Je jediným místem pěstování místní odrůdy vinné révy Teroldego. Johan Wolfgang Goethe ve své Italské cestě popsal území jako nejkrásnější vinici v Evropě.[1]

Oblast má tvar podlouhlého trojúhelníku, v němž jeden vrchol leží ve vyústění údolí Val di Non do údolí Adiže, druhý vrchol v místě, kde Adiže opouští Nonsbergské Alpy a vrchol nejužšího úhlu tvoří samotný soutok řek u obce Zambana. Údolí je ohraničeno vysokými strmými srázy horských masivů.[2] V místech vtoku řeky Noce do oblasti se nalézá chráněný biotop La Rocchetta, nad soutokem s Adiží chráněný biotop La Rupe.[3]

Řeka Noce se do poloviny 19. století vlévala do Adiže krátce po opuštění údolí Val di Non. Oblast tehdy byla močálovitá a často zaplavovaná. Zemědělská činnost tak byla vyvíjena pouze na krátkých úsecích okolních svahů. Současné koryto řeky Noce je dílem vodohospodářských úprav, provedených v režii rakouské správy v letech 1849-1852.

Pohled od břehu Noce u La Rupe

Vody Adiže přinášely do oblasti písečný materiál, zatímco vody Noce úlomky, vytvořené během tvorby kaňonů v údolí Val di Non. Smísením náplavového materiálu obou řek vznikla jedinečná štěrkopískovitá půda dostatečně zásobená vláhou podmokem řek.[2] Oblast patří mezi nejslunečnější údolí v Alpách a v některých letech je přesažena hodnota 300 slunečních dní v roce. Během dne vyhřáté skalní masivy, které údolí obepínají, poskytují teplo v nočním čase. Oblast tak poskytuje jedinečné půdní i klimatické prostředí. Většinu plochy, zhruba 600 ha, tvoří vinice odrůdy Teroldego. Na přelomu září a října se sklízí víno, z něhož se v místních provozovnách vyrábí jednak grappa, především však pýcha Trentina, červené víno Teroldego Rotaliano DOC.

Nejvýznamnějšími sídly oblasti jsou Mezzolombardo, Mezzocorona a San Michele all'Adige, kde většinu pracovních příležitostí poskytuje právě vinařství.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Johann Wolfgang Goethe: Italienische Reise. www.projekt-gutenberg.org [online]. [cit. 2023-05-12]. Dostupné online. 
  2. a b 43 Mezzolombardo. www.isprambiente.gov.it [online]. [cit. 2023-05-12]. Dostupné online. 
  3. EUNIS -Site factsheet for Biotopo La Rupe. eunis.eea.europa.eu [online]. [cit. 2023-05-12]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]